IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските земеделски данни предупреждават за влошаваща се световна криза

Цените на храните по света може да нараснат още, което ще направи здравословното хранене още по-скъпо при положение, че милиони хора са без работа

17:41 | 10.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

В същия ден, в който Световната продоволствена програма беше наградена с Нобелова награда за мир за борбата си с глада, нови данни от САЩ показаха, че намаленият добив на земеделски култури може да влоши кризата с неравенството при разпределението на храна по света.

В своя очакван с интерес месечен доклад за добива американското министерство на земеделието съобщи в петък, че световните запаси от соя се очаква да бъдат по-малки от очакваното. Това на свой ред е сигнал за нарастваща конкуренция при доставките на пшеница и подчертава риска, който сухото време носи за реколтата в части от Южна Америка и Европа, съобщава Bloomberg.

Разгледан цялостно, докладът е сигнал, че цените на храните по света може да нараснат още, което ще направи здравословното хранене още по-скъпо при положение, че милиони хора са без работа заради влошаващата се икономическа обстановка.

Тази седмица ООН публикува своя индекс за цените на храните, според който разходите са се вдигнали с 2,1% през септември, а основен двигател са били по-скъпите житни култури и растителното олио. Индексът се доближава до няколкогодишния си връх, който достигна през януари. Данните на американското земеделско министерство показват, че поскъпването може и да продължи, тъй като Китай внася повече соя и пшеница, което свива баланса в глобален план.

Цените нарастват на фона на очакван рязък скок в несигурността по отношение на доставките на храна заради ефектите от коронавирусната пандемия. Още 132 млн. души по света може да се окажат жертва на глада тази година – включително и на места, които са били относително стабилни досега.

И макар световните доставки на житни култури и маслодайни семена да са относително силни, то климатичните промени – включително бурите в Айова, САЩ, означават, че реколтите ще бъдат по-малки от очакваното. Средният добив в САЩ на царевица и соя все още е рекордно висок, но акрите за обработка стават все по-малко.

Междувременно в Русия – водещ износител на пшеница, производството бе увеличено с 5 млн. тона до 83 млн. тона, което е второто по големина някога, показва докладът на американското земеделско министерство. За сметка на това обаче производството на пшеница се свива в страни като Аржентина, Канада, Украйна и САЩ.

Цените на суровината поскъпват на борсата в Чикаго, където инвеститорите наблюдават водено от търсенето рали.  Соята с доставка през ноември поскъпна с 2,8% до 10,7975 долара за бушел в петък – най-високата цена от март 2018 г. По-рано през седмицата цената на пшеницата пък достигна петгодишен връх.

Прогнозите за добива и повишаването на цените стават факт, след като Световната продоволствена програма предупреди за задаването на криза с „немислими размери“, освен ако тя и други организации със същия фокус не получат финансовата подкрепа, от която се нуждаят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още