IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтмайер: Германската икономика ще се върне към растеж до октомври

Goldman Sacks понижи прогнозата си за растежа на американската икономика

13:15 | 05.07.20 г.
<p>
	Германският министър на икономиката Петер Алтмайер. <em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика ще се възстанови от коронавирусната криза и ще се върне към растеж „най-късно“ до октомври, прогнозира министърът на икономиката на страната Петер Алтмайер пред Bild am Sonntag.

Алтмайер очаква германската икономика да постигне ръст от над 5% през 2021 г. след свиване от 6% тази година, пише изданието, цитирано от Bloomberg.

Министърът предвижда, че броят на безработните в най-голямата икономика в Европа ще започне да намалява от ноември. Неговата цел е връщане на заетостта на нивата отпреди пандемията до 2022 г.

Същевременно Алтмайер заяви, че е „много обезпокоен“ от растящия брой на заразените в САЩ, защото излизане на пандемията извън контрол ще има тежки последици за световната икономика.

Той разкритикува практиката на големи изкупувания на лекарства срещу коронавирус, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп сключи сделка миналия месец за придобиването на почти всички доставки на лекарството Remdesivir на компанията Gilead Sciences, един от двата медикамента с доказан ефект срещу COVID-19.

„Изкупуването на цели пазари и монополизирането на ваксини са особено лоша идея. Световната общност може да се бори с вируса само заедно. Да се надяваме, че американският президент знае това“, изтъкна Алтмайер.

Междувременно икономисти на Goldman Sachs Group ревизираха очакванията си за американската икономика през това тримесечие, но прогнозираха, че тя ще се върне в релси през септември, след като някои щати наложиха нови ограничения, за да се борят с коронавируса.

Макар че разходите на потребителите вероятно ще изпаднат в стагнация този и следващия месец, икономисти начело с Ян Хациус съобщават, че други икономики са доказали, че е възможно възобновяване на активността и промени в поведението като носене на маски също ще помогнат.

„Комбинацията от по-строги ограничения в щатите и доброволно социално дистанциране вече има забележително въздействие върху икономическата активност“, отбелязват икономистите в публикувания в събота доклад.

Те очакват икономиката да нарасне с 25% през третото тримесечие, докато преди време прогнозираха скок с 33%. Това ще доведе до спад на икономиката с 4,6% тази година, който е по-голям от очакваното преди това свиване от 4,2%.

Но икономистите на Goldman Sachs все пак продължават да очакват растеж от 5,8% тази година и сега прогнозират, че безработицата ще бъде 9% в края на тази година спрямо предвижданите преди това 9,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още