IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Африканският енергиен гигант Engen ще изпробва шансовете си на фондовата борса

Все още предстои да се реши какъв обем от акции на компанията, която е най-големият търговец на дребно на горива в Южна Африка, ще бъде предлаган

17:55 | 02.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малайзийската петролна компания Petroliam Nasional BHd и нейните южноафрикански партньори планират да проведат първично публично предлагане на своя търговец на горива Engen, за да финансират модернизацията на рафинерия в крайбрежния град Дърбан и да разширят мрежата си от бензиностанции, предава Bloomberg.

Все още предстои да се реши какъв обем от акции на компанията, която е най-големият търговец на дребно на горива в Южна Африка, ще бъде предлаган на на Йоханесбургската фондова борса през първата половина на следващата година. Рафинерията на Engen, която произвежда 135 000 барела на ден трябва да бъде модернизирана, за да отговаря на по-строгите закони, насочени към ограничаване на замърсяването на околната среда.

До момента 74% собственост на Engen е притежание на малайзийската компания Petroliam Nasional, известна още като Petronas. Останалите 26% от собствеността на търговеца на горива се притежават от група от компании, ръководена от Phembani, южноафриканска компания, основана от Путума Нлеко, един от най-успешните цветнокожи бизнесмени в страната. JPMorgan Chase & Co. e получла мандат да съдейства на Petronas за листването, споделят източници, които не желаят да бъдат цитирании, тъй като планът все още не е официално обявен.

Компанията Engen, е основана през 1881г. и сега осъществява дейност в седем африкански държави. Активите й възлиза на стойности над 40 милиарда южноафрикански ранда (2,6 милиарда долара). През 2018 година компанията отчита приходи от 82,5 милиарда южноафрикански ранда и нетен доход от 1,8 милиарда южноафрикански ранда.

Petronas поема част от собствеността върху Engen през 1998 г. През 2013 г. Petronas провеждат разговори с държавната петролна компания на Южна Африка, PetroSA, в опит да продаде Engen. На отправено запитване дали ще бъде извършено първично публично предлагане от Petronas заявиха, че борсите ще бъдат уведомени, ако такова нещо се планира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още