IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VIX - индикаторът на инвеститорския страх

Търсенето на обрат на пазара след продъжителен тренд е трудно и може да се окаже скъпо и разочароващо

17:07 | 15.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
VIX - индикаторът на инвеститорския страх

Търсенето на обрат на пазара след продължителен тренд е трудно и може да се окаже скъпо и разочароващо. Дори и да предполагате, че пазарът е свръхнадценен и действа ирационално, това може да продължи повече, отколкото може да си позволите, ако му се противопоставите.

Може да се твърди, че пазарът е в тренд едва след като вече се е предвижил до някакво ниво. Разбира се, има технически и фундаментални индикатори, които могат да помогнат да се направи някакво предположение, но то си остава такова, докато пазарът не се размърда.

Индикаторът Volatility Index, или VIX, е един от тези показатели, които могат да ни подскажат кога пазарите са близо до промяна. Създаден през 1993 г. от Chicago Board Options Exchange, VIX показва пазарните очаквания за волатилността в близко бъдеще, изчислена чрез цените на опции на индекса S&P 500. След като волатилността често сигнализира финансов смут и несигурност, VIX е определян и като „показател за инвеститорския страх“.

Индексът се изчислява на база цените на кол и пут опции с различни тегла и падеж до 30 дни. Като цяло VIX нараства по време на финансов стрес и намалява, когато инвеститорите станат по-безучастни и спокойни.

VIX представя нивото на ценовата волатилност, отразена в опционните пазари, и ако тя е висока, премиите на опциите ще са по-високи и обратното. Като цяло по-високите премии отразяват очаквания за нарастваща волатилност в бъдеще на основния индекс.

Така например по време на пазарни вълнения VIX се покачва, отразявайки високото търсене на пут опции за хеджиране срещу бъдещи загуби. По време на бичи периоди увереността на инвеститорите нараства и съответно се хеджира по-малко.

 
 

За хората, противопоставящи се на тренда и търсещи върхове и дъна, продължителни и изключително ниски стойности на индикатора се считат за мечи сигнал, като нива под 20 се считат за силни. И обратното - продължително високи стойности на VIX отразяват тревога и се считат за бичи, като тези нива идват след дълъг или остър спад в цените и настроенията са все още негативни. За ключова стойност в случая се приема 30.

От друга гледна точка VIX се представя като процентни пунктове, което грубо казано отразява очакваното движение на S&P 500 в следващите 30 дни на годишна база. Например ако индексът в момента е 1000, а VIX е 15, това означава 15% вероятна промяна за година. Когато 15 се раздели на корен от 12(месеца) се получава 4,33% стандартно отклонение за месец.

Chicago Board Options Exchange въвежда за търговия фючърсни контракти на VIX през 2004 г., както и опции през февруари 2006. На долната графика може да видите графика на VIX и S&P 500 от 1990 г. насам.

 


Вижте всички статии от категория Обучение
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още