IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се учениците в специалности за електромобили

Над 200 ученици ще се обучават в тази специалност през следващата учебна година

12:01 | 11.04.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Почти десетократно се е увеличил броят на учениците, които са се насочили към професионално обучение за електромобили. За три години от 22-ма ученици, които са се обучавали само в една професионална гимназия, през тази учебна година броят на училищата, заявили тази специалност, е осем, а планираният брой на ученици за прием след седми клас по специалността, е 208.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който получи голямата награда "Кубратов меч" за цялостен принос и за създаването на първия в България "Секторен съвет за електрическа мобилност", като модел за връзка между бизнеса, средното, висшето и професионалното образование и обучение, съобщиха от просветното министерство.

Това е станало на официална церемония по връчването на годишните награди на Индустриалния клъстер "Електромобили" - ИКЕМ, за принос в сферата на електрическата мобилност в България за 2018 г.

"Радвам се, че имаме възможността да работим заедно, за да осигурим модерно професионално образование и обучение, в съответствие с потребностите на пазара на труда и с най-новите тенденции за развитие на сектора", е казал министър Вълчев. Той е съобщил, че Секторният съвет за електрическа мобилност ще популяризира обучения по новата специалност "Електрически превозни средства", в която има прием от 2016 г. с повишаващ се интерес.

В обръщението си Красимир Вълчев е допълнил, че предстои разработването на учебни програми и организирането на информационни събития за засилването на интереса на учениците към специалността. Министърът е посочил, че заедно с това ще има и обучения на учителите за надграждане на уменията за преподаване в партньорство с компаниите и висшите училища.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още