IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матурите като вход към СУ спасиха запълването на повечето специалности

В отделните специалности свободните места са малко - от 3-4 до 11-12

13:36 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Матурите като вход към СУ спасиха запълването на повечето специалности

Свободните места в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) са 666 за редовно обучение и 101 за задочно, съобщи днес пред репортери заместник-ректорът доц. Мария Шишиньова.

По думите й не са се оправдали прогнозите за драстичен спад в броя на кандидат-студентите и на бъдещите студенти - след второто окончателно класиране са се записали толкова студенти, колкото миналата година през септември - след всички допълнителни класирания.

Големият брой на студентите се обяснява и с двойното увеличаване на специалностите, за които се признават държавните зрелостни изпити.

В отделните специалности свободните места са малко - от 3-4 до 11-12, каза доц. Шишиньова, цитирана от БТА. Както и миналата година, намален е интересът към педагогика на обучението особено по природни науки, много свободни места има в химическите науки, физика, математика.

Като цяло равносметката е добра - с допълнителния прием местата ще бъдат запълнени. Още на първото класиране са запълнени местата в специалностите право, международни отношения, регионално развитие, туризъм, посочи заместник-ректорът.

Допълнителният прием ще бъде в два етапа. Първият е за некласирани, неприети и незаписани за студенти на окончателното второ класиране кандидати, които фигурират в базата данни на СУ.

За него няма да се подават документи. Резултатите ще бъдат обявени на 12 август. Приетите от първия етап на допълнителния прием кандидати ще могат да се запишат на 16, 17 и 18 август.

Вторият етап ще е през септември - след като минат поправителните държавни зрелостни изпити. В него могат да участват кандидат-студенти - а те са доста, - които на предварителните изпити в СУ са изкарали високи оценки, но са се провалили на държавните зрелостни изпити и не могат да участват в класирането. Свободните места ще бъдат обявени след 10 септември, а класирането - на 24 септември, обясни доц. Шишиньова.

В класирането могат да участват и кандидати за други държавни висши училища, които са положили там изпити, равностойни на изпитите за СУ.

Дори и да не попаднат в желаната специалност, студентите могат да запишат след първи или втори курс т.нар. втора или нова специалност или да се прехвърлят след първата година - при висок успех. За прехвърлянето има и други условия и ограничения.

Миналата година имаше над 900 молби (не само от СУ, а и от други висши училища, включително от чужбина), от които бяха удовлетворени една трета - малко над 300, каза в отговор на въпрос Мария Шишиньова. Тя отбеляза, че около 30 души годишно кандидатстват за втора специалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още