IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Вълчев: Увеличението на учителските заплати ще е средно с 5 - 6%

Целта е да бъдат коригирани неравенствата в системата, каза министърът на образованието

15:33 | 13.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;община Тетевен</em></p>

Снимка: община Тетевен

Увеличението на учителските заплати ще е средно с между 5 и 6%. Това стана известно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти в Народното събрание.

Увеличението ще бъде различно в различните училища и детски градини в различните общини, за различните дейности, обясни министърът. По думите му увеличението по-скоро има за цел да коригира неравенствата в системата, предаде БТА. 

Ще има допълнителни 90 млн.  лв., освен тези 240 млн. лв., които са за целогодишно осигуряване на 15-процентното увеличение, каза министърът. Той уточни, че допълнителните 90 млн. лв. ще бъдат насочени към училищата и детските градини в малките и отдалечени населени места, където е по-трудно да привлекат педагогически специалисти, защото младите хора предпочитат да живеят и работят в големия град.

Отделно от това са преведени средства за увеличение на минималната работна заплата за непедагогическия персонал, посочи Вълчев. Надявам се, че ще имаме възможност да финансираме повече психолози и педагогически съветници в училищата, каза той.

Това, което правим по отношение на висшите училища, е да изпълняваме реформата за профилно оптимизиране на системата, преструктуриране на приема и финансирането към приоритетните професионални направления, за които е налице недостиг на пазара на труда, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още