IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви права имате като акционери

Често обикновеният инвеститор не е наясно с правата си на акционер

16:30 | 16.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Илюстрация: Corbis
Илюстрация: Corbis

При закупуване на акции на дадено дружество се придобиват и определени права, като често обикновеният инвеститор не е наясно с пълния им обхват.

Нека първо накратко представим йерархичната структурата на привилегиите, които основните ценни книжа, издавани от компания дават. Те са три вида: облигации, привилегировани акции и обикновени акции.

В случай на фалит кредиторите са тези, които първи получават дял от ликвидацията на активите на дружеството. Следват облигационерите и собствениците на привилегировани акции, а в края на опашката е обикновеният акционер, който получава каквото е останало.

От друга страна, обикновените акционери имат право на глас в Общото събрание, като по този начин те могат да влияят върху решения, влияещи върху бъдещото на компанията. Другите две групи нямат право на глас, но привилегированите акционери получават дивидент (обикновено гарантиран) преди обикновените. Облигациите представляват договор за заем с определени условия, като доходността не се определя от резултатите на дружеството.

Както се вижда, рисковете за обикновените акционери са по-големи, но и възможностите за печалба също. Ако дейността на дружеството е успешна, цената на акциите може да нарасне значително.

Основни права на обикновените акционери:

1. Право на глас на акционерното събрание – това включва избиране на Борд на директорите; предложения за фундаментални промени на компанията (сливания, отделяния, ликвидация); изменения на устава, учредителния договор или на други сходни устройствени актове на дружеството; вземане на решение за издаване на допълнителни акции; съществени за дружеството сделки, които фактически водят до продажба на дружеството и др. Акционерите могат да гласуват лично или неприсъствено, като гласовете са равнозначни, независимо дали са дадени лично или неприсъствено.

2. Право на собственост върху част от дружеството – притежанието на акции в давено дружество дава право на собственост на част от активите му, като цената на акциите отразяват тази собственост.

3. Право на прехвърляне – представлява право на търгуване на акциите на борса, като важен елемент за тези пазари е ликвидността. Пазарите на ценни книжа са едни от най-ликвидните, което дава възможност на собствениците да ги превърнат в пари изключително бързо.

4. Право на дивидент – като собственик на част от дадено дружество акционерът има право и на част от печалбата му. Управлението на компанията има две възможности – да реинвестира печалбата и да раздаде дивидент. Бордът на директорите предлага по какъв начин да се разпредели финансовият резултат.

5. Право на информация – всички акционерни дружества са задължени да оповестяват годишните си отчети публично, както и да обявяват всички значими сделки, промени и др.

6. Право на дял от увеличението на капитала – акционерите имат право да запишат участие в увеличението, съответстващо на техния дял.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още