IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква рецесия може да очакваме?

Повечето икономисти са единодушни, че има четири вида рецесия, които наподобяват формата на буквите V, U, W и L

10:28 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Каква рецесия може да очакваме?

Двата най-често задавани въпроса по време на рецесия са „Кога ще свърши?“ и „Колко бързо ще се възстанови икономиката?“. Техните отговори се съдържат във формата на графиката, която описва икономическия цикъл.

Рецесията представлява значително забавяне на икономиката, но точна дефиниция на този термин липсва. На езика на икономистите тя често се дефинира като отрицателен растеж на брутния вътрешен продукт в рамките на две последователни тримесечия.

Икономическите кризи имат различна сила и продължителност, но въпреки това те не са уникални явления и имат много общи черти. Повечето икономисти са единодушни, че съществуват четири вида рецесия, които наподобяват формата на буквите V, U, W и L.

Кои са техните особености?

V-образна рецесия

Този вид рецесия започва с рязък спад на икономиката, която обаче бързо достига дъното, след което се наблюдава също толкова бързо възстановяване. Това е най-благоприятният сценарий, защото резкият спад изчиства всички неефективни елементи и безперспективни сектори в икономиката.

Типичен пример за V-образна рецесия е икономическата криза в САЩ през 1990-91 г., която продължава само осем месеца и се отличава със силен икономически срив, който е последван от бързо възстановяване.

U-образна рецесия

Този вид рецесия започва с плавен икономически спад. След като достигне дъното икономиката се задържа там за продължителен период от време, преди отново да започне да расте. В този случай правителствата и централните банки имат възможност да се намесят чрез инструментите на фискалната и паричната политика – намаляват се данъци, редуцира се основния лихвен процент, увеличава се паричната маса в обращение, нарастват държавните разходи.

Рецесията в САЩ от 1974 до 1976 г. е характерен пример за U-образна рецесия – тогава безработицата и инфлацията в страната остават високи в продължение на много години.

W-образна рецесия

Този вид рецесия започва подобно на V-образната рецесия с тази разлика, че първите знаци за икономическо възстановяване са заблуждаващи. Те са последвани от повторно силно свиване на икономиката, преди да започне действителното й възстановяване.

Този вид рецесия се нарича още „двойно дъно“, защото икономиката се свива два пъти преди да започне да отчита ръст. Те са много болезнени, защото инвеститорите влизат на финансовите пазари с надеждата, че икономиката е стигнала дъното, в резултат на което се опарват два пъти.

Вторият срив понякога настъпва при изчерпването на положителния ефект от мерките на правителствата и централните банки. Тогава си проличава дали властите са успели да намерят най-доброто решение за стабилизиране на икономиката.

Икономическата криза от 1980 г. в САЩ, която отчете двойно дъно през 1981 и 1982 г., е добър пример за рецесия под формата на буквата W.

USA GDP

Източник: Bureau of Economic Analyses

Кликнете, за да видите изображението в пълен размер

L-образна рецесия

В този случай икономиката се свива драстично, след което следва продължителен болезнен период на икономически застой. Това е най-лошият вариант, защото в продължение на много години липсват предпоставки за възстановяване на растежа.

Японската рецесия от началото на 90-те години на миналия век е най-показателния пример за L-образна рецесия. Много анализатори наричат периода, който започва с пукането на балона на фондовия и жилищния пазар в Япония, „изгубеното десетилетие”.

Каква рецесия може да очакваме сега?

Все още е прекалено рано да се каже каква ще бъде рецесията, която започна със спукването на ипотечния балон в САЩ през 2007 г. Известният икономист Нуриел Рубини, който успя да предвиди сегашната икономическа криза, очаква рецесия под формата на буквата U. Според него икономическият спад ще продължи поне 12-18 месеца, т.е. до средата на 2009 г.

Той не изключва и вероятността за W-образна рецесия. Възможно е огромните фискални стимули на американското правителство да доведат до временен ръст на БВП през третото и дори четвъртото тримесечие на годината и след изчерпването на техния ефект икономиката може отново да изпадне в рецесия.

Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман смята, че през последните два месеца инвеститорите са калкулирали в цените на акциите своите надежди за V-образна рецесия, която обаче е малко вероятен сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още