IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгени Станимиров: Последиците от необразоваността са по-страшни от пандемията

Основната трудност пред онлайн образованието се крие в социално-икономическото състояние на обществото, твърди ректорът на Икономическия университет във Варна

22:05 | 26.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията на необразоваността е много по-опасна от всяка друга пандемия, тъй като тя е по-дългосрочна и ефектите от нея са по-негативни. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна.

“Образованието на практика направи много рязък завой по посока от класическо към онлайн обучение и това разтърси системата по няколко причини”, коментира Станимиров.

Според него системата е била готова да поеме тази промяна, но няма как да се управлява потенциалът от дигитализацията, при условие, че дори вътре в системата има хора, които противодействат. Той подчерта, че най-голям дял в системата на висшето образование - 15%, имат служителите на възраст между 55 и 60 години.

Според госта предизвикателствата по отношение на онлайн обучението се дължат и на липсата на методики за трансфер на съдържание от онлайн към офлайн среда.

“Трябва максимално бързо да се освободим от това разбиране, че преподавателите са субекти, които трансферират знания по посока на студентите, защото студентите само с два-три клика могат да се докоснат до информация, която далеч надхвърля обемите на дадена дисциплина”, коментира гостът.

Като трудност пред онлайн образованието Станимиров отбеляза и социално-икономическото състояние на обществото.

“Само 29% от българите притежават основни умения в областта на цифровите технологии при среден процент за Европейския съюз 57%”, обясни той.

Станимиров коментира и как пандемията се отразява на нуждите на пазара на труда.

“Пандемията не може да измести толкова бързо фокуса. Търсят се комплексни умения - меки умения, комуникативна способност, когнитивни умения, способност за решаване на проблеми, работа с числа, познаване на алгоритми”, обясни той.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още