IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До есента трябва да има ученически шкафчета за половината ученици от 1 до 7 клас

Всяко училище може да подаде заявление за участие в програмата, която отпуска общо 2,9 млн. лв. за осигуряване на шкафчета

18:08 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Просветният министър очаква до есента да има ученически шкафчета за половината ученици от първи до седми клас. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предава БТА.

Министърът уточни, че в момента проектът за национални програми на Министерството на образованието и науката е в етап на обществено обсъждане. По една от програмите се предвиждат 2,9 млн. лв. за осигуряване на ученически шкафчета, в които децата да държат учебници и помагала, с цел олекотяване на раниците. 

Учениците от 1 до 7 клас са приблизително 450 000, каза министърът. "Прогнозираме, че между 150 и 200 хил. шкафчета ще бъдат закупени за тази година. В момента в част от училищата за част от учениците има шкафчета, така че не тръгваме от нула", посочи той.

Всяко училище може да подаде заявление за участие в програмата, като посочи и цена за необходимия брой шкафчета. След това ще класират и в зависимост от цената, която са предложили, тази година средства ще получат тези, които са заложили по-ниска цена; догодина - тези, които са предложили по-висока цена, обясни Вълчев. 

Училищата могат да закупят шкафчета и на по-висока стойност, ако дофинансират от своите бюджети, уточни той.

Надявам се за две години да успеем да реализираме програмата, в най-лошия случай - за три, каза още министър Вълчев.


 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още