IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2021 г. средната учителска заплата ще е над 1500 лева

Информационна система ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети

15:13 | 27.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В момента минималните основни заплати за длъжностите "Младши учител" и "Учител" са 760 лева, а след като бъдат направени евентуални следващи стъпки с бюджетите за следващите три години, минималната заплата ще достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти на международната конференция "Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование - привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието", предава БТА. Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Просветният министър посочи, че държавата трябва да поддържа учителските заплати над средните за страната, което е ключово в дългосрочен план, за да бъдат мотивирани повече млади хора да станат учители. По думите му недостиг на специалисти и на работници ще има във всички професии и сектори, но недостигът на квалифицирана работна ръка ще бъде по-малък, ако повече млади хора с високи образователни резултати станат учители.

Особено тревожен е недостигът на учители по физика, по математика и по някои други учебни дисциплини, коментира образователният министър.

Министерството на образованието и науката ще направи информационна система, която ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети. В тази система ще се регистрират всички завършващи с педагогическа правоспособност, както и притежаващите такава. Ще има и информация за педагогическите специалисти, навлизащи в пенсионна възраст - по региони и по учебни предмети. Така "ще картографираме" недостига на учители в страната, коментира министър Вълчев. 

Той съобщи, че младите учители - до 35 години, са 8%, което е относително малко от общо близо 90 000 учители. Средната възраст на учителите у нас сега е между 49 и 50 години, като тя е достигнала максимума си преди две-три години, като през последните три години са се пенсионирали много български учители. Затова средната учителска възраст "малко падна", а при нормално възрастово разпределение тя би трябвало да бъде с десет години по-малка, обясни образователният министър.

"Предизвикателството е в това - да обезпечим системата с близо 40 000 педагогически специалисти, в следващите десет години", обяви министър Вълчев. Той каза, че в следващите години средно ще се пенсионират на година между 4000 и 4500 педагогически специалисти - учители, училищни директори, логопеди, психолози.

Затова имаме голямо предизвикателство, свързано с това да привлечем повече млади учители в училище, заяви министър Вълчев. Той поясни, че това може да стане освен с допълнителните стипендии и с увеличаване на приема в професионалните направления за придобиване на педагогическа квалификация. 

Кадровото обезпечаване на образователната система е фактор за качеството на образованието, каза председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

По думите на Янка Такева една голяма част от най-добрите български ученици не искат да учат висше образование, свързано с педагогическите специалности, и не искат да стават учители. Затова трябва да се мотивират младите хора да завършат висше образование и да започнат работа като учители. Друг важен въпрос е свързан с това как младите учители да останат да преподават, а не да се отказват бързо от учителската професия, посочи Такева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още