IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - най-зависимата от цигарените акцизи страна в ЕС

В страната годишно се произвеждат 26,9 млрд. къса цигари, а стойността на продукцията е 491 млн. лева

15:44 | 02.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България е най-зависимата от цигарените акцизи страна в Европейския съюз, след като през 2016 г. 7-8% от държавния бюджет (2,304 млрд. лева) се генерират именно от акцизните плащания. Това стана ясно от презентация на Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика, по време на медиен семинар през уикенда.

Приходите от акциз върху тютюневи изделия в държавния бюджет за 2016 г. възлизат на 2,3 милиарда лева, като цели 98% от тях са от акциз върху цигарите.

Какво показват данните в световен мащаб?

Бюджетните приходи от данъчно облагане на тютюневи изделия в света са в размер на 390 млрд. долара, като 330 млрд. долара се падат на акциза, а 60 млрд. долара - на ДДС.

По отношение на загубите на данъчни приходи за държавния бюджет от незаконната търговия - в България те възлизат на 193 млн. долара, като близо 7% от всички цигари, употребявани в страната, не са предназначени за местния пазар, сочат последните данни от проучване на празни опаковки, проведено от Nielsen.

В това няма нищо чудно – „самият географски фактор, че сме съседи на страни, които не са членки на ЕС, е фактор за това незаконната търговия да е поне малко по-висока от средното за ЕС ниво“, каза Ганев. „Това генерира огромен криминален пазар, който се равнява на 193 млн. долара“, подчерта икономистът.

За сравнение - като цяло незаконната търговия на цигари се равнява на 482 млрд. долара (фалшиви цигари, контрабандни и без платени данъци). Загубата на данъчни приходи от незаконна търговия в ЕС пък възлиза на 13 млрд. долара.

Ключовите данни в световен и роден мащаб

Общите площи по света, на които се отглежда тютюн, са 3,3 млн. хектара, като това се равнява на площта на Белгия. 63% от всички стопанства за отглеждане на тютюн са в Азия, 17% − в Африка, 16% - в Америка и 4% - в Европа. В Китай има цели 67 предприятия за първична обработка, в ЕС броят им е 16, в Аржентина – 6.

Броят на заетите в предприятия за първична обработка в ЕС е 2 840 души. По данни от 2015 г. броят на стопанствата за отглеждане на тютюн в България е 25 030, общото производство на тютюн е 16 025 тона, а в процеса са били заети 71 500 души.

Площите за отглеждане на тютюн в България през 2016 са 10 418 хектара. На 57% от тези площи се произвеждат ориенталски тютюни, на 36% − Виржиния и на 7% − Бърли.

Годишното производство на тютюневи късове в световен мащаб е 6 трлн. къса. 38% от тях се произвеждат в Китай, докато ЕС, Русия и САЩ генерират общо 22% от производството. В света има 87 100 фабрики за производство на тютюневи изделия, в които работят 1,6 милиона души.

Общите продажби на тютюневи изделия в световен мащаб възлизат на 792 млрд. долара. 90% от тях са от продажби на цигари, 3% − на пури и пурети и 7% − на други тютюневи изделия. Всяка минута в света се продават 10,7 млн. цигари.

В България пък годишно се произвеждат 26,9 млрд. къса цигари годишно. Стойността на продукцията е 491 млн. лева.

Търговците на тютюневи изделия на едро в страната са 154, а броят на лицензираните търговци на дребно е 19 939, като общо заетите лица в търговията на едро и дребно на тютюневи изделия са над 100 хил. 

Средната (претеглена) цена на кутия цигари в България е 4,92 лева (2017 г.). От тази сума 84,7% съставлява данък (68% акциз и 16,7% ДДС).

Според данни на Евробарометър делът на пълнолетните пушачи в България е 36%, в сравнение с 26% средно за ЕС. Делът на бившите пушачи в България е 13%, а в ЕС – 20%. Данните за хората, които никога не са пушили, са сравними – 51% за България и 54% за ЕС.

Хората, които започват да пушат преди навършване на пълнолетие в България, са 38%, което е значително по-нисък процент от средния за ЕС – 52%.

Половината от пушачите в България опитват първата си цигара между 18 и 25 години. Този дял е 41% за ЕС.

Понастоящем 1,1 млрд. души в света пушат тютюневи изделия. Още 300 милиона употребяват бездимни продукти, а 870 млн. души пушат ежедневно. 860 милиона души пушат цигари, като 720 милиона от тях пушат всеки ден. 12 млн. души пък употребяват електронни цигари. 



От тази гледна точка не е изненада, че най-голямата световна цигарена компания Philip Morris обяви, че ще открие в България в началото на ноември собствени магазини за новите бездимни тютюневи продукти на компанията IQOS. Това е продукт от тютюн, който гори след електронагравяне, но не отделя пепел и дим и според редица клинични проучвания е много по-безвреден от цигарите.

От компанията аргументираха по-късното пускане на пазара в страната с липсата досега на законова регулация. Народното събрание обаче вече прие нова митническа регламентация и акцизна ставка за бездимните нагреваеми тютюневи изделия и направи продажбата им легално възможна. 

Според получените от Philip Morris до този момент резултати пълното преминаване към употреба на тютюневи изделия с IQOS вероятно представлява по-малък риск в сравнение с продължителното пушене. Резултатите до момента показват, че при IQOS тютюнът, съдържащ се в изделието, не гори и не се образува дим. От друга страна парата, образувана от IQOS, съдържа средно 90-95% по-ниски концентрации на токсиканти в сравнение с дима от референтна цигара, разработена за целите на научните изследвания, като концентрациите на никотин са сходни с тези при цигарите.

Лабораторните анализи потвърждават, че тези по-ниски концентрации на токсиканти са причина образуваната от IQOS пара да е значително по-нискотоксична от цигарения дим.

Оказва се също така, че употребата на IQOS не влияе неблагоприятно върху качеството на въздуха в затворени помещения и не е източник на вторичен дим.

В момента около 3 млн. души по целия свят вече употребяват IQOS, а 40% от продукцията на компанията са предназначени за Япония, обяви Пьотр Козаревич, регионален директор на Philip Morris за ЕС по научноизследователските въпроси.

Днес продуктът се предлага в 30 страни по света, а целта е до края на годината да бъде наличен в 35 държави, една от които ще е и България. От разделянето си с Alitria през 2008 г.  Philip Morris е вложила над 3 млрд. долара в развойна дейност, назначавайки 430 служители в отделна за развойни дейности и гарантирайки си 2350 патента, поясни Козаревич. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
справедлив1
преди 6 години
тези пари не са за чиновнически заплати Трябва да се привеждат на здравната каса за лечението на болни защото тютюна разболява това трябва да направи и хората по отговорни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още