IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зузана Чапутова е новият президент на Словакия

Тя печели изборите с 58,4% спрямо 41,6% за заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович

09:30 | 31.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Зузана Чапутова. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зузана Чапутова. Снимка: Ройтерс

Зузана Чапутова, 45-годишна адвокатка, природозащитничка и активистка без политически опит зад гърба си, беше избрана за нов президент на Словакия  , съобщава Ройтерс. 

По този начин Словакия се превръща в осмата държава в рамките на Европейския съюз (ЕС), която ще бъде ръководена от жена.

„Щастлива съм не само заради резултата, а най-вече защото е възможно да се противопоставим на популизма“, споделя Чапутова, добавяйки: „Да казваме истината и да защитаваме интересите без агресивен речник. Това се видя на местните и президентските избори и се надявам, че ще го видим и на европейските парламентарни избори“.

Тя спечели 58,4% от гласовете на балотажа на изборите от събота, докато кандидатът на управляващата в Словакия партия и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович получи 41,6% от гласовете.

Въпреки успехът на Чапутова, трябва да се отбележи, че избирателната активност на тези президентски избори е била 41,8%, или най-ниската в цялата история на страната.

Новоизбраният президент ще поеме поста от Андрей Киска на 15 юни.

Чапутова обеща да работи в интерес на сплотяването на словашките гражданни, потвърждавайки подкрепата си за евроатлантическата ориентация на страната.

Първата ѝ планирана визита ще бъде в съседна Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още