IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зоран Миланович ще е новият президент на Хърватска

53-годишният социалдемократ обеща да доведе страната до „нормалност“ с независима съдебна система и да се бори срещу национализма

07:44 | 06.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович, първата жена на поста, загуби изборите от бившия премиер Зоран Миланович. Това става ясно от частични резултати, цитирани от хърватски медии и балканската телевизионна мрежа N1. 

Първият тур на президентския вот се проведе на 22 декември в навечерието на хърватското председателство на Европейския съюз. Зоран Миланович тогава събра 29,54%, а Колинда Грабар-Китарович едва се класира за балотаж и изпревари десния популист Мирослав Шкоро, събирайки 26,7 на сто от гласовете пред неговите 25%.

И тогава, и на балотажа в неделя води бившият премиер социалдемократ. Той получава около 52,7% от вота, а държавният глава - около 47,3 на сто.

53-годишният Миланович от опозиционната социалдемократическа партия (СДП) обеща в рамките на предизборната кампания да доведе страната от ЕС до „нормалност“ с независима съдебна система и да се бори срещу национализма. Най-сетне Хърватия трябвало да остави зад себе си войната със Сърбия между 1991 и 1995 година.

Той постави борбата срещу корупцията на първо място в предизборната си кампания. Миланович обвини президента Грабар-Китарович в близки отношения с бившия премиер Иво Санадер (ХДС), осъден за корупция.

Широката корупция и непотизъм озлобяват хърватите от години. Неправителствената организация Transparency International наскоро класира Хърватия на 60-о място по своя кодекс за корупция, след държави като Руанда, Намибия и Саудитска Арабия.

Миланович се популяризираше с ироничния лозунг „Президент с характер“. Защото в политическите кръгове социалдемократът се смята за труден и изтощителен в личните отношения. „Той е невероятно арогантен", заяви за него бивш дипломат на ООН пред Handelsblatt.

Прогнозният изборен резултат е отрицателен сигнал за управляващия премиер и лидер на ХДС Андрей Пленкович, защото през есента 2020 г. в Хърватия ще се проведат парламентарни избори.

„За втората по сила партия в хърватската политика, социалдемократическата СДП, това е попътен вятър, особено след като тя вече постигна еднакъв резултат с ХДС на последните европейски избори", заяви Тюркан Каракурт от свързаната със СПД фондация „Фридрих-Еберт" в Загреб в неделя вечерта пред Handelsblatt.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още