IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Русия има достатъчно ракети да унищожи Украйна град по град

Руските военни окупираха Луганска област, но украинската съпротива остава, посочват военните анализатори

09:30 | 04.07.22 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия има достатъчно ракети "Смерч", "Ураган" и "Град", за да унищожи Украйна град по град, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на своето видеообръщение на 3 юли. В него той отбеляза последния обстрел над редица градове в Украйна, сред които Славянск, Крематорск и Харков, в които е използвана именно системата за залпов артилерийски огън "Смерч".

Загубите от войната за украинската икономика се изчисляват на 130 млрд. гривни (4,4 млрд. долара) на месец, изчисли премиерът на страната Денис Шмигал, цитиран от украинската агенция УНИАН. Това е малко под годишния бюджет за украинската армия преди началото на войната - 156 млрд. гривни.

Киев е увеличил съществено социалните разходи, както и непривични досега разходи за бюджета, като например за разминиране на освободените от Русия територии.

Украйна има директна бюджетна поддържка от страните от Европейския съюз (ЕС), както и грантова и кредитна помощ от международни институции като Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка и Международната банка за възстановяване и развитие, коментира още украинският премиер. 

Днес (4 юли) в Лугано ще се проведе конференция за възстановяването на Украйна. Британският външен министър Лиз Тръс коментира, цитирана от The Guardian, че Лондон обмисля схема, по която замразените руски активи да бъдат насочвани за възстановяването на страната. 

Руският министър на отбраната декларира официално, че Русия е поела контрола над Луганска област в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски нито потвърди, нито отрече тази информация. По време на брифинг след срещата си с австралийския премиер Антъни Албанезе той обясни, че ситуацията е много динамична и се променя непрекъснато.

Украинските военни обаче съобщиха, че техните части са се изтеглили от Лисичанск, което потвърждава руските заявки. В същото време Институтът по изследване на войната (ISW) посочва в своя ежедневен анализ на ситуацията в Украйна, че съпротивата във и около Лисичанск остава. Има територии в административните граници на областта, които "не са прочистени" от руските военни и там могат да бъдат очаквани ответни действия.

Сега Русия се насочва към Сиверск и се очакват засилени атаки в направлението Бахмут и Словянск. Генералният щаб на украинските военни сили потвърждават тази информация, посочвайки, че руските военни се опитват да установят контрол над населените места Богорочное, Мазановка и Долина, както и над реката Серен Донец.

Украинците обаче имат успехи в други окупирани територии и части на страната. Местните власти съобщават за унищожена база на руските военни на летището в Мелитопол и взривен железопътен мост край село Любимовка, което прекъсва веригите на снабдяване на руските военни. ISW посочва, че вероятно в тази операция са използвани системите HIMARS, които Киев получи от САЩ преди седмици.

В допълнение партизански отряди в Мелитопол съобщиха през почивните дни и за унищожен влак, пренасящ амуниции за руската армия.

В Николаевска област са унищожени складове с руски боеприпаси, коментират още украинските военни в социалните мрежи.

Украинските военни записват своите малки победи в направленията Херсон, Харков и други области и връщането на Змийския остров го потвърждава, коментира още украинският президент Володимир Зеленски в своето видеообръщение. С връщането на контрола на острова Украйна напълно освободи Одеска област.

Според украинския държавен глава при баланс на въоръжението украинските военни ще успеят да се противопоставят на руснаците. В страната очакват от август да започнат да получават оръжие по програмата "ленд- лийз" на САЩ, както и още доставки от Европа.

Москва се подготвя за провеждането на референдуми за присъединяване на окупираните територии към Руската федерация. Според украинските власти те ще се проведат на 11 септември и според съветника на началника на кабинета на украинския президент Олексей Арестович това означава, че до края на август руските военни ще спрат с настъпленията и ще опитат да се окопаят в завзетите територии.

Август ще е преломен момент за войната, смята и директорът на украинското разузнаване Кирил Буданов в интервю за "РБК Украйна". Според него активните военни действия в страната ще приключат до края на годината. В Украйна ще смятат за успех в тази война възстановяването на страната до границите от 1991 година. "Друг вариант не се разглежда", категоричен е Буданов.

Междувременно Турция задържа кораб, пренасящ пшеница от намиращото се под руски контрол пристанище Бердянск. Киев обвини Русия, че с това карго изнася окрадено украинско зърно. Регистрираният в Русия кораб "ЖИбек Жоли" превозва 7 хил. тона пшеница, предназначена за "дружески държави". В момента плавателният съд е закотвен в близост до турското пристанище Карасу, сочат данните на Marine Traffic.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
Etihad
преди 1 година
Митко, не си осъзнал още че Русия фалира. Тепърва руснаците ще ронят сълзи и ще проклинат Путин. Тоя верно ги върна във времето на Петър I. До края на годината може и гражданска война да стане там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Ем да не си се зъбил на Русия - пaляк. Хвърляй кърпата, докато още не си окончателно нокаут. Щото и вашето оръжие става руско - само в Лисичанск руснаците отчасти унищожиха, отчасти плениха около 700 единици тежка украинска бойна техника. Дсега "западът" е подарил на украйна има няма 300-350 единици - повечето руснаците ги разпарчетосаха преди да стигнат до бойното поле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Опасява се,че когато затвори посолството на русия ... няма да може да заработва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Ти от какво точно се притесняваш - че руснаците няма да успеят да разрушат всичко и да убият всички ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Eee, добре - успокоих се. Навреме дислоцираната кохорта развея всички опасения относно вероятността Путин да се справи с непобедимите евроукри! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ee, да отдадем заслуженото на Зеленски за този коментар, все пак ако каже "тия скъсаняци са съвсем лимитирани откъм ракети", респонс рейта на неговите искания за повече оръжия ще е по-нисък. А реалната ситуация - откъм конвенционални ракети москалите отдавна привършват наличнистите, особено модерните. Но имат още доста снаряди за артилерия, в тях няма нищо технологично и ако стрелят достатъчно дълго, разрушават. Това им остана - артилерията. С идването на американските МЛРС и този коз ще бъде нулиран, както жеше нулирана авицията, флота и танковете на москалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Използвали са чипове за управлението на таймера на пералнята. Те са сравнително ефффтини и стандартно производство. Щото тези, които са им лицензно производство за военни цели са под санкции ... :))) ... Значи data ти го е написал . Зеленски говори за системите "Смерч", "Ураган" и "Град" ... Там се задава ъгъл на изстрелване и ако носят касетъчна бойна глава , се настройва време за взривяване в някаква част от полета , малко над земята . Ако носят конвекционален заряд в зависимост от теглото , пак може да има настройка за взривяване едиколко си секунди след старта . Това на са онези ракети , за които ти си мислиш . Управляеми и самонасочващи се "Искандери" , "калибри" ... тези са им кът вече . В началото на операцията използваха по 40 дневно , сега вече по няколко такива ползват , та дори имат и дни без тях . Дори такива с морско базиране използват , като ги изстрелват от самолети ... :))) ... Дuваци сър !! Иначе такива за каквито иде реч и ние произвеждаме на килограм , това са противоградни ракети , да , малко по-мощни , но са противоградни ракети с таймер ... Не си ли карал лада или москвич ?! Та мислиш , че военнтата им технология е на някакво ниво по-различно от тогава ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Аз съм от "компанията" явно :-) за острова последното руснаците не бяха изгонени, ами в знак на добра воля го освободиха от присъствието си... За ракетите - чрез трети страни русанаците "над цакват" украинците в оръжейни сделки (надявам се ASAP бюрократите да го спрат); после имаме доставка на техника и оръжие от Беларус и други васали на Путин; факт е, че флагман ракетите си ги пазят понеже са кът, ама "варварските" имат бол - затова и зачестиха ударите по цивилни уж, а не било нарочно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 1 година
В боеприпасите за руските рсзо няма чипове . Те са нурс .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Е глупости, тука на всеки ъгъл обясняваха, как им свършват ракетите и че дори с някакви стари още от СССР стрелят, сега изведнъж такъв обрат се получи - оказва се начи, че ракетите ще им стигнат да разглобят всички градове в украината. Нали чиповете не им стигаха, ко станА? Да не се научиха от 1 пералня 1000 ракети да правят? Веднага стоянката, кухау и ко да излезнат с опровержение, инак ще излезе че са голословили до ся :D За змийския остров, я пак разкажете какво са си върнали, щото да изгониш руснаците с артилерия от там е едно, ама да се закрепиш на него, когато от другата страна са противниковите кораби - съвсем друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още