IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски към Байдън: Дайте ни ясна дата за членство в НАТО

САЩ и МВФ трябва да разберат проблемите на Украйна преди да отправят "несправедливи" искания за реформи, каза украинският президент

19:40 | 14.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alexey Furman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alexey Furman/Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че иска ясно „да“ или „не“ от американския президент Джо Байдън относно предоставянето на план на Украйна за присъединяване към НАТО.

В съвместно интервю за Ройтерс, Асошиейтед прес и Франс прес Зеленски заяви, че е получил уверения, че Байдън няма да използва Украйна като разменна монета на срещата си с руския президент Владимир Путин тази седмица.

Той призова САЩ да предоставят икономическа помощ на Украйна и поиска както от Байдън, така и от Международния валутен фонд да разберат проблемите на Украйна преди да отправят „несправедливи“ искания за реформи по време на президентския му мандат.

„Говорейки за НАТО и ПДЧ, наистина бих искал да получа от Байън конкретна информация – да или не“, заяви Зеленски, имайки предвид плановете за действие за членство, които се предоставят на страните кандидатки и към които Украйна отдавна се стреми. „Трябва да получим ясни дати и вероятността това да се случи за Украйна“, допълни украинският президент.

Зеленски говори в същия ден, в който представители на страните членки на НАТО се събраха на еднодневна среща на върха в Брюксел. Украйна изрази разочарование, че не е била поканена на срещата.

Украинският президент призова страните членки на НАТО да ускорят приемането на Украйна в Алианса след конфликт с Русия тази година, при който Москва струпа допълнителни войски и военно оборудване близо до границите с Украйна.

Зеленски заяви, че повечето руски бойни части все още не са изтеглени и че Русия се бави с организирането на среща с Путин без ясна причина.

Байдън и Зеленски говориха по телефона миналата седмица преди срещата на американския президент с Путин в Женева в сряда.

„Той (Байдън) заяви: Никога няма да изтъргувам… интересите на Украйна“, каза Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Украйна е независима дърцава и може да членува където си иска. А за това, че Пияндурия превърна всичките си съседи във врагове, си е виновна само тя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Зеленски към Байдън: Дайте ни ясна дата за членство в НАТО > Бидон-е, искат дата за Трета Световна! Небрежиш ли, що ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още