IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо румънците пак ще изберат досегашния президент Клаус Йоханис?

Северната ни съседна страна дава знак на евроатлантическите си партньори, че държи на тях и че не трябва да бъде изоставена, коментира журналистът Владимир Митев

15:10 | 12.11.19 г.
Защо румънците пак ще изберат досегашния президент Клаус Йоханис?

"Неговият опонент на втория тур - Виорика Дънчила, беше премиер на страната доскоро. Тя обаче е считана от градската средна класа за лишена от качествата на политически лидер. Йоханис е много по-представителен от нея в международен план сред западните партньори", коментира той.

Според Митев румънците са открили политическа личност, която е предвидима, лоялна за евроатлантическите партньори, и показва, че Румъния принадлежи на Запада.

Политическият наблюдател припомни, че Дънчила е иронизирана за различни свои гафове. "От друга страна, нейното правителство и въобще правителствата на социалдемократите в последните години повишиха доходите на населението и следваха политика на растеж след ръст в потреблението", посочи журналистът.

Владимир Митев информира, че вече са вдигнати пенсиите с 15%, а за догодина е заложено те да бъдат увеличени с 40%.

"Тези, които са печеливши от тази политика, биха подкрепили Дънчила", твърди той. "Йоханис заложи на съюз с румънската средна класа, която пък се противопоставя на социалдемократите".

Като извод след резултатите от първия тур на президентските избори в страната Владимир Митев отбеляза, че Румъния дава знак на евроатлантическите си партньори, че държи на тях и че не трябва да бъде изоставена.

"Очакванията към новото правителство са в две различни посоки. В икономически план държавните разходи са нараснали при управлението на социалдемократите, бюджетният дефицит трябва да бъде намален. Очакват се орязвания на разходите. Друга по-значима област на фокус е правосъдието", каза Митев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още