IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се възраждане на минния сектор в Източна Европа

Минни компании вече разработват проекти в Румъния и България. Сърбия също крие възможности

15:55 | 15.06.13 г.
Задава се възраждане на минния сектор в Източна Европа

Държавите от Източна Европа могат да се окажат новият пристан за минните компании. Международните компании вече започнаха да избягват държавите без развита инфраструктура и без квалифицирани работници и като цяло фактори, които повишават разходите.

По тази причина и в новите дестинации са Испания и държави от Източна Европа. В Румъния например канадската компания Gabriel Resources планира да започне работа по най-голямата златна мина, добиваща злато по открит способ. В България пък компанията Dundee Precious Metals планира да удвои добива на злато до 2016 година, пише Reuters.

Подкрепа за развитието на сектора оказва и поскъпването на металите през последните месеци. 

Една от страните, които може да привлече интереса на компаниите, е Сърбия. До 90-те години секторът процъфтяваше, но след военните действия нещата се промениха коренно.

По данни на министъра, отговарящ за мините в Сърбия - Милан Бачевич, около 300 са фирмите, които са регистрирани за добив и проучване на ценни метали в страната. Много голяма част от тях са малки и средни компании, които са привлечени от сигурността, добрата инфраструктура и новият момент – политическата стабилност.

През последните години Сърбия успя да стане официален кандидат за членство в  ЕС и очаква всеки момент да започнат преговорите. На този етап спънка се явява политически проблем – отношенията с Косово – сръбската провинция, отцепила се и поискала независимост в началото на 2008 година.

За страна с 25% безработица, растящ бюджетен дефицит и проблеми по отношение на плащането на заема към МВФ, минният сектор може да се окажа спасение. На този етап обаче първите стъпки се провалят.

Сръбското правителство се опита да продаде минната компания RTB в град Бор на румънската Cuprom или на австрийската A-Tec. След това Сърбия започна опити да стабилизира компанията със собствени усилия и инвестира около 70 млн. евро за това. Голяма част от средствата ще отидат в ново оборудване, което да намали разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още