IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич се готви да запише най-голямата изборна победа в историята на Сърбия

За резултата обаче допринесе отказът на опозицията да участва във вота и по-ниската избирателна активност

10:37 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Партията на сръбския президент Александър Вучич отбеляза категорична победа на общите избори в страната тази неделя. Опозицията обаче бойкотира вота, гарантирайки успеха на Сръбската прогресивна партия, предава Blооmberg.

Политическата сила, водена от Вучич печели 62,6% от гласовете, което е равно на 189 места в 250-членния парламент, показват резултатите от над 90% обработени бюлетини.

За успеха на Прогресивната партия допринесе освен бойкота на опозицията, така и относително по-слабата активност, белязана от притеснения заради коронавируса. Според аналитичния център CeSID тя е била около 48%.

Резултатите позволяват на партията да управлява с пълно мнозинство и да променя закони без необходимостта от коалиционен партньор. Процентът също така е един от най-високите за управляваща партия в Европа, с изключение единствено на страни като Русия и Беларус.

„Това е исторически момент“, заяви Вучич, който определи получената подкрепа като най-голямата досега в Сърбия. Подкрепата за неговата партия надминава дори най-добрият изборен успех на диктатора Слободан Милошевич, посочва Bloomberg.

„Днес получихме над 2 млн. гласа от малко под 3,3 млн. души, които отидоха до урните“, посочи той в изказване от неделя вечерта, цитиран от Вalkan Insight.

Опозицията отказа да участва във вота с довода, че управляващите са блокирали достъпа й до медийно отразяване, влошавайки условията за свободни и честни избори.

Победата ще позволи на президента да засили още повече политическото си присъствие в страната. Това дава възможност на партията да решава самостоятелно спорни въпроси като поствирусното възстановяване на Сърбия, деликатните отношения с Косово или несигурния път към Европейския съюз.

На второ място след Прогресивната партия застана Социалистическата партия – политическия проект на външния министър Ивица Дачич с 10,9%.

Подкрепян от силното медийно отразяване на правителството в борбата му с Covid-19 и и контактите със световни лидери от САЩ до Китай през Русия, Александър Вучич успя да преодолее негативния тренд от антиправителствените протести по време на блокадата в страната.

Изглежда на изборния успех не можа да повлияе и скандала със сина на президента – 22-годишния Данило, който бе заснет в заведение в компанията на футболен хулиган, разследван за връзки с черногорската мафия. Репортерката, направила снимката, тогава заяви, че е бил направен опит тя да бъде изтрита.

Подобно на други свои колеги в източните части на Европа, след като стана президент през 2017 г., Вучич преобрази длъжността от предимно церемониална в основен носител на власт и правомощия.

По време на управлението си президентът успя да привлече някои чуждестранни инвестиции и да увеличи заплатите, но жизненият стандарт в страната остава практически непроменен на близо две пети от този средния за Европейския съюз през последното десетилетие. В същото време неправителствената организация Freedom House определя Сърбия като „частично свободна“ държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още