IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич: Нито Сърбия, нито Косово ще получат всичко, което искат

Според президента двамата лидери знаят какво искат и споразумението може да не е толкова далеч, колкото изглежда

13:11 | 18.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Александър Вучич. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Александър Вучич. Снимка: Ройтерс

След две десетилетия на конфликти сръбският президент Александър Вучич смята, че е дошло време за решаване на конфликта с Косово.

След като Гърция и бившата югославска република Македония успяха да се разберат за спора за името, международният натиск се насочва към изковаване на споразумение между Прищина и Белград. Това ще даде и на двете страни необходимия тласък по пътя към членство в Европейския съюз и – поне в косовския случай, в НАТО.

По думите на Вучич Косово и Сърбия знаят какво искат. „Не е толкова далеч, колкото изглежда“, посочи президентът в интервю за Bloomberg в рамките на конференцията за сигурността в Мюнхен.

Въпреки това сръбският лидер не се заблуждава, че постигането на споразумение ще е лесно. По думите му властите и в двете държави ще трябва да обяснят на своите избиратели, че нито една от страните ще получи всичко, което поиска.

В интервю от Мюнхен в събота косовският президент Хашим Тачи на свой ред посочи, че иска да вярва, че именно 2019 ще е годината на постигането на споразумение. „Това е най-добрият път напред за нашите държави и Западните Балкани“, посочи той.

За сближаване на позициите се заговори миналото лято, когато се появиха и съобщения за готовност у двете столици за размяна на територии, които обаче бързо бяха потушени. Подобни идеи бяха посрещнати с недоверие, включително от германския канцлер Ангела Меркел, която заяви, че това би било отваряне на кутията на Пандора. САЩ, от своя страна, бяха значително по-отворени към подобна възможност.

Русия и Китай от своя страна, които подкрепят отказа на Сърбия да признае независимостта на Косово, сега изразяват готовност да приемат каквато позиция Белград заеме. Въпреки това Москва може да се окаже, че не иска да подкрепи сделка, която да приближи Сърбия към членство в ЕС.

Отношенията между страните се влошиха, след като Сърбия блокира членството на Косово в Интерпол, след което на свой ред Прищина наложи 100-процентови мита върху сръбски внос.

Въпреки че лидерите и на двете държави заявиха готовност да възобновят преговорите помежду си, сръбският президент посочи, че първо трябва да отпаднат митата срещу неговата държава.

Слагането на край на спора между Гърция и получилата ново име държава Северна Македония е било лесно в сравнение с сръбско-косовския проблем, смята Вучич.

„Ще бъде адски трудно“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още