IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан решава в събота дали да премахне блокадата на Будапеща

До подобна възможност се стигна, след като по-рано този месец Унгария спря да отчита нарастване на случаите с новозаразени с коронавирус

10:14 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще реши в събота (16 май) дали да облекчи ограниченията за Будапеща, след като първата вълна на пандемията от коронавирус спря да нараства по-рано този месец, съобщава Bloomberg. 

Причината за облекчаването на извънредните мерки в Будапеща са налице, но властите трябва да продължат да действат внимателно, тъй като в столицата е трудно да се поправи евентуално грешно решение, заяви Орбан пред унгарското държавно радио в петък. Правителството одобри премахването на допълнителните ограничения в провинцията, включително за дейността на хотелите и ресторантите, но призовава всички да спазват социално дистанциране и да носят маски на закрито.

„Отговорното поведение вече не е да си стоим у дома, а социалното дистанциране и носенето на защитна екипировка“, изтъкна Орбан.

Унгария може да се върне към своя предпандемичен икономически растеж от юни след мрачните прогнози за промишлените данни за април и очакваното подобрение през май, каза още унгарският премиер.

В средата на април Орбан изрази желанието на правителството да подкрепи компаниите в страната, но предупреди, че промените в икономиката ще доведат до преосмисляне на това какво работи и кои пазари са загубени завинаги.

Кризата изправи Орбан пред най-тежкото предизвикателство за десетилетието, в което той управлява. Отговорът му – да управлява с укази за неопределен период от време, предизвика критики от страна на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още