IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан подготвя нов кръг от мерки за концентрация на власт

Предвиждат се промени в конституцията, премахване на някои права на работниците в полза на работодателите, както и забрана за осиновяване на деца от еднополови двойки

14:29 | 03.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Унгарският министър-председател Виктор Оран планира нов кръг от мерки за засилване на централизацията в страната, който ще зависи от резултатите от предстоящите местни избори през октомври, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от медията Index. 

Потенциалните мерки включват изменение на конституцията, премахване на част от правата на работниците в полза на работодателите и мерки, засягащи съдебната система.

Мандатът на националния съдебен съвет, който призова за премахването на назначения от Орбан ръководител на съдебната система, също ще бъде променен, добавя Index.

Правителството може да забрани и осиновяването на деца от еднополови двойки.

Евентуалната загуба на управляващите в Будапеща по време на местните избори може да провали плановете на Орбан за допълнителна концентрация на власт. Губейки контрол в столицата, управляващата партия „Фидес“ може да преживее сериозни сътресения, макар и без това да засегне водещата роля на Орбан.

Унгарският премиер започна мащабна консолидация на власт, най-голямата в историята на Европейския съюз, след своето завръщане през 2010 г. Орбан контролира голяма част от предишните независими държавни институции в Унгария, както и най-голямата пропагандна машина на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още