IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия се подготвят за преводи на пари само през номера на телефона

За целта може да бъде използвана европейската директива за регулация на платежните услуги PSD2

11:21 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 2019 година руснаците ще могат да превеждат пари по номера на телефона, съобщава „Известия“.

Това ще стане възможно, след като Русия внедри в законодателството си принципите на европейската директива за регулация на платежните услуги PSD2, която дава достъп на финансово-технологични компании до банкови сметки.

Въпросът за „вноса“ на европейските правила се проучва от асоциация „Финтех“ към Централната банка, според източник на „Известия“ от финансовата институция. Новината е потвърдена и от двама банкери, запознати с обсъждането на новите правила. 

Очаква се нововъведението да увеличи безналичния оборот в страната, предполагат експертите.

Директивата на Европейския съюз (ЕС) PSD2 задължава кредитните организации да отворят клиентските бази данни и приложно-програмния интерфейс (Application Programming Interface, API) за трети лица, в това число мобилни оператори.

При това положение парите ще се превеждат на физическо лице, дори ако този, който ги праща, не знае номера на картата на получателя. Достатъчно е в мобилно приложение да се въведе сумата и номера на телефона на този, който получава средствата.

В Русия се очаква обемът на безналични плащания съществено да се увеличи и да надхвърли сегашния темп на растеж, който се оценява на 30% годишно. Преводите от карта до карта преди година се оценяваха на над 100 млрд. рубли (2,7 млрд. лв.), казва директорът  на центъра за развитие на електронното банкиране в Транскапиталбанк Артьом Нечаев.

Съществен ръст при безналичните плащания може да се очаква само ако физическите лица усетят съществена разлика в тарифите, отбелязва Алексей Курзяков, началник на отдела за мобилни услуги в Бинбанк.

Директивата PSD2 действа в Европейския съюз от началото на 2018 г. (Тя обаче не е въведена в законодателството на всички страни членки – бел. р.).

В България тепърва се очаква да бъде приет Законът за платежните услуги и платежните системи, който бе внесен от Министерския съвет.  В момента проектът е минал на първо гласуване в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още