IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците за Армения като надежди за Беларус

Трудностите за изграждане на демократично общество в орбитата на руското влияние са мъчителни, според анализ

12:42 | 16.01.21 г. 3
<p>
	Премиерът на Армения Никол Пашинян. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Армения Никол Пашинян. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Възможна ли е истинска промяна на режимите в сферата на влияние на Русия? Традиционната мъдрост предполага, че изправена пред непосредствена революционна заплаха, Русия постоянно се стреми да изпълни своята програма за „превантивна контрареволюция“ в съседство и по-далеч.

Докато кадифената революция от 2018 г. в Армения изглежда се противопоставя на руската политика на „контрареволюция“, нейните разочароващи резултати ни подтикват да заключим, че едва ли е имало истинска революция, пише Арам Терзиян от Центъра за източноевропейски и руски науки за онлайн изданието Emerging Europe.

Независимо от това успешната, масова опозиция срещу управляващия елит има тенденция да служи като пример за недоволните елементи в други страни. Въпросът дали авторитарният режим на Александър Лукашенко в Беларус е достатъчно устойчив, за да се предпази от дифузионните ефекти на Кадифената революция, води до известни сравнения на приликите и разликите в двата режима.

Авторитарна злоупотреба

Двете страни споделят много общо по отношение на тесния им съюз с Русия, ярко проявен в членството им в доминирания от Русия Евразийски икономически съюз и Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). В резултат на това от всички страни от Източното партньорство Армения и Беларус са най-уязвими към руското влияние.

Освен това и в двете страни постсъветският преход беше помрачен от поредица от авторитарни злоупотреби, вариращи от централизация и персонализация на властта до обширни репресии срещу гражданските и политическите свободи. На този фон сравнителният анализ на двата режима разкрива съществени разлики между моделите на постсъветския авторитаризъм.

По отношение на изборите е необходимо да се отбележи, че макар парламентарните избори след Кадифената революция през 2018 г. в Армения да се възприемаха като свободни и честни, това е по-скоро изключение, отколкото правило. За разлика от това експертни доклади установяват „масови и системни“ нарушения на правата на човека в Беларус преди и след президентските избори на 9 август. Доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) представя дълъг списък с нарушения, свързани с президентските избори в Беларус: „Заплашване и преследване на политически активисти, кандидати, журналисти, медийни дейци, адвокати, трудови активисти и защитници на правата на човека, както и задържането на бъдещи кандидати; изборна измама; ограничение на достъпа до информация, включително спиране на интернет; прекомерна употреба на сила срещу мирни протестиращи; произволни и незаконни арести или задържания; побоища; сексуално и полово насилие; отвличания и изчезвания; изтезания и друго жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание и широко разпространена безнаказаност“.

Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
На 5 страници глупости в голям размер. До скоро Армения минаваше за една от най-русофобските страни, руснаците я слагаха дори преди Грузия. Copocoидът Пашинян се бе взел много на сериозно. Погромът в Карабах почва да води до изтрезняване. Пътят на Армения е на зависима/интегрирана тясно с Руската империя държава или на два вилаета в състава на Турция и Азербайджан. Белорус е съвсем друг случаят. Поляците и литовците се опитаха да насадят една католичка за президент на православна страна, Това никога няма да се случи, освен ако не целят по-мащабна война с руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
*** = COРОCOИД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Мога да натрия носа на всяка неграмотна преститутка,но не ми се харчи толкова време.Само загатвам.Тоя *** на снимката и той е джурнаглист. И го сложиха за това, да издразни всички, да започне война с Армения (зад която е Турция), данаправи така, че в Армения да му искат главата (на кол).Направи всичко възможно да загуби войната в Армения!!!Факт, но е обект на дълъг анализ - има достатъчно видеа на руски в тубата.Още един храненик - клоуна Зеленски - там пък нямам думи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още