IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще понижи корпоративния си данък до 9% догодина

Бюджетът на централноевропейската страна ще има резерв, за да се изпълни фискалната цел

17:55 | 21.11.16 г.
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm; font-weight: normal">
	<em><font color="#000000"><font face="Times New Roman, serif"><font size="2">Снимка: pixabay</font></font></font></em></p>

Снимка: pixabay

Унгария възнамерява да смъкне корпоративния си данък до 9% от 2017 г., което ще бъде най-ниското ниво за Европейския съюз, заяви премиерът Виктор Орбан, пише Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на digitaljournal.com.  

"През следващата година корпоративният данък ще бъде свален до едноцифрено число - 9%, и ще важи, както за малките и средни предприятия, така и за големите корпорации", обяви унгарският премиер Виктор Орбан в Будапеща, цитиран от изданието.

Унгарските компании с оборот от под 500 млн. форинта (1,6 млн. евро) към момента заплащат 10% данък върху печалбата си. По-големите компании заплащат 19%.

Решението за намаляване на данъците е било взето в четвъртък, на 17 ноември, след консултации с министъра на икономиката на Унгария Михали Варга.

"С такива данъци Унгария ще предложи най-добрата, в рамките на Европейския съюз, фискална политика", заявява Орбан.

До момента България, Ирландия и Кипър имаха най-ниския корпоративен данък в ЕС, пише дигиталната медия.
Варга заяви, че за 2017 унгарският бюджет е така изработен, че да може да поеме начален спад от 145 млрд. форинта, като резултат от реформата на данъчната система по отношение на корпоративното облагане.

"Това означава, че 145 млрд. форинта ще останат в касите на корпорациите. Заделен е резервен фонд от още 200 млрд. форинта, които ще бъдат повече от достатъчни, за да се покрие пукнатината в бюджета", посочва унгарският министър на икономиката.

Унгарската преса реагира със смесени чувства на новината. Опасенията са, че страната може да се превърне в данъчен рай, само ако цялата данъчна система бъде реформирана.

"Ако правителството цели да привлече мултинационални компании и чуждестранни инвеститори, всеки знае, че тези гиганти се интересуват по-малко от корпоративния данък печалба, отколкото от осигурителната и данъчна тежест, която е обвързана с работната заплата на служителите", пише унгарското електронно издание Index.hu.

Повод за коментара е, че осигуровките на Унгария са сред най-високите в ЕС.

Междувременно Орбан заяви, че ще се върви към увеличаване на минималната работна заплата към "колкото се може по-високи нива", въпреки че не споменава конкретна цифра.

Минималната работна заплата в Унгария е 111 000 форинта, което е 360 евро.

Ниските заплати в Унгария са принудили много унгарци да търсят работа в чужбина, което води до критично ниво на броя на кадрите в някои сектори, смятат икономисти.

Унгарският икономически всекидневник Portfolio съобщава, че орязването на корпоративния данък е "зрелищно събитие", но че "присъствието на квалифицирани кадри в страната, както и една предвидима и стабилна в правно отношение среда в Унгария, биха били много по-важни крачки", които страната трябва да извърви".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
hagan
преди 7 години
Унгарските компании с оборот от под 500 млн. форинта (1,6 млн. евро) към момента заплащат 10% данък върху печалбата си. По-големите компании заплащат 19%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още