IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария готви пакет от мерки за 30 млрд. долара в подкрепа на икономиката си

Той трябва да бъде обявен официално от премиера Виктор Орбан в понеделник

18:12 | 04.04.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгария се готви да обяви пакет от мерки на стойност близо 30 млрд. долара в подкрепа на икономиката си, съобщи високопоставен представител на правителството, цитиран от Ройтерс, на фона на затварянето на заводи и вероятността от рецесия.

Парламентът, където управляващата партия Фидес има голямо мнозинство, даде право на премиера Виктор Орбан да управлява с укази в борбата с коронавируса, като не се съобрази с призиви на опоненти и правозащитни групи да постави времева рамка на допълнителните си правомощия.

Орбан, който е на власт от десет години, предлага най-големия пакет от икономически мерки в историята на страната за компенсиране на въздействието върху икономиката на пандемията. Тя вече е довела до загубата на десетки хиляди работни места в страната.

Очаква се премиерът да обяви мерките в понеделник, след като правителството ги одобри, съобщи на пресконференция неговият началник на канцеларията Гергей Гуляш. Унгарската национална банка ще обяви стъпки, след като Паричният съвет проведе заседание във вторник.

Гуляш заяви, че общият пакет ще възлиза на 18 до 22% от БВП на Унгария, равняващи се на около 30 млрд. долара. Все още не е ясно къде ще бъдат насочени средствата, въпреки че вече са предприети някои стъпки.

Правителството наложи мораториум върху всички плащания по кредити на бизнеса и домакинствата тази година, а централната банка предприе серия от стъпки за осигуряване на ликвидни средства за банките.

Тя също така създаде специален фонд на стойност 2 млрд. долара в помощ на борбата срещу новия коронавирус, който ще включва вноски от банки и чуждестранни компании за търговия на дребно.

От местните банки се очаква да инжектират 55 млрд. форинта (163 млн. долара) във  фонда тази година, а чуждестранните компании за търговия на дребно трябва да прибавят 36 млрд. форинта.

Създаден е и друг фонд на стойност 4 млрд. долара за икономическа помощ и в подкрепа на заетостта. Унгарската икономика отбеляза ръст от 4,9% миналата година, но редица анализатори очакват рецесия тази година, тъй като големи автомобилни производители вече обявиха временно затваряне на заводите си за няколко седмици, а сектори като туризма се сриват.

Гуляш каза още, че централната банка е действала навреме в сряда за предотвратяване на „силна спекулативна атака“ срещу форинта, която доведе до отслабването на валутата до рекордно дъно от 360-370 форинта спрямо еврото тази седмица.

Централната банка е предложила на банките нов едноседмичен депозитен механизъм при лихва от 0,9%, мярка, която икономически анализатори наричат мълчаливо повишаване на лихвите. Ходът успешно е парирал бързото отслабване на форинта и е вдигнал междубанковите лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аа, нов дълг значи.Когато Унгария взема нов дълг от 20 милиарда Евро, всичко е точно, но когато ние дори си помислим за 5, започва вой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Откъде ще дойдат питаш. Написано е в статията: "...а централната банка предприе серия от стъпки за осигуряване на ликвидни средства за банките."Те не са във валутен борд и си имат истинска централна банка. Ето от къде ще дойде ликвидността, разбира се като нов дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 3 години
П.с.Оня ден си мислех че динозаврите не са изчезнали от астероид, а от корона вирус! Не виждам защо да не се случи и с хората. И наистина се дразня когато не се средоточаеат усилията и финансирането в/у проблема, а в/у нещо, което в момента не съществува наречено икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Ингров,Какъв грип бре пич. По време на грип няма извънредно положение. Според мен не е просто грип.То е ясно че няма икономика като няма хора! Хората са в хладилни камиони тука където живея. И в момента не ми пука за икономиката ни най малко. Даже се дразня че пазара не пада с по 80% както би трябвало да бъде, защото съм напълнил с толкова кеш и сакам да пазарувам евтино ако света и аз оцелеем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Остави, не се занимавай с шпиц-команди.... Само танца на Катюшите ги привежда в чувство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Отникъде, просто обещания.Модерно е да се обещава в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
от америка ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Много хубаво звучи, но откъде ще дойдат - тишина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Че корупцията в Унгария е много по-висока, отколкото у нас. Знам го не само от статистиката, но и от личен опит, не ме питай какъв. Ако щеш ми вярвай, но 30 млрд в БГ има много по-голям шанс да бъдат резпределени справедливо, отколкото при маджарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"Вирусът" убива основно икономиките ... за хората си е просто един грип .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още