IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна изнася ток за ЕС с над три пъти по-ниска цена

Енергийната мрежа на Украйна беше синхронизирана с европейската в спешен порядък в средата на март

12:31 | 01.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украйна започна износ на електроенергия към Румъния, а цената се оказа повече от атрактивна. Премиерът на Украйна Денис Шмигал коментира, че експортният капацитет на страната за износ към ЕС е 2,5 гигавата годишно, което ще донесе 70 млрд. гривни (2,4 млрд. долара), пише "Интерфакс Украйна".

Румънските медии съобщават, че цената на украинската електроенергия е много атрактивна - около 79 евро за мегаватчас, при над 300 евро на пазара в Румъния на 30 юни. Очакванията са, че до края на месеца износът на Украйна ще се удвои и през Румъния ще може да стигне към Унгария и Словакия. В момента капацитетът за износ по това направление е 100 мегавата. 

Отделно Украйна има капацитет за износ и към Полша и очакванията бяха, че първият износ ще бъде именно натам.

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза в своето вечерно обръщение на 30 юни, че украинската електроенергия ще помогне за подобряване на енергийната сигурност на Европа, замествайки руския природен газ.

Енергийната система на Украйна беше приведена в синхрон с европейската в средата на март. В края на февруари, ден преди началото на военните действия в страната, Украйна тестово се изключи от енергийната мрежа на Русия и Беларус и се присъедини към европейската. След началото на войната, страната така и не се върна към стария режим на работа.

В първите дни в ЕС имаше дисбаланси в енергийната система заради рязкото включване и изключване на енергийни мощности в Украйна, коментираха от българския Електроенергиен оператор (ЕСО). Европейският орган, обединяващ операторите на енергийните мрежи, ENTSO-E позволи вноса на електроенергия от Украйна преди броени дни.

Междувременно Ройтерс съобщи, цитирайки свои източници, че прави подготовка за изключване на мрежите на Прибалтийските страни от руската енергийна система. В региона се опасяват от действия на Москва във връзка с решението на Литва да блокира достъпа на руски стоки до анклава Калининград.

Прибалтийските страни имат планове от години да се присъединят към европейската енергийна мрежа. 17 години след като станаха членки на ЕС и повече от 30 години независимост от Русия обаче те все още не са реализирани. Според разчетите на ENTSO-E това ще стане около 2025 г. Източници на Ройтерс обаче са категорични, че в случай на нужда това може да стане незабавно.

В случая с Украйна синхронизацията също беше извършена в спешен порядък - няколко години по-рано от предвиденото. Литва вече е тествала включване към системата на Полша.

Честотата на мрежите на ЕС и на Русия е една и съща - 50 херца, но за разлика от руската, европейската е децентрализирана, тоест всеки един оператор, част от ENTSO-E, сам отговаря за баланса и стабилността на мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Хихи ... Цената е е в пъти над това , което могат да получат от вътрешният им пазар ... Много добър икономически и политически ход на ЕС и Украйна ... Скоро и коридори за износ на зърно и слънчоглед , и нови ПВО системи и далекобойни гаубици споменах ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още