IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск: Украйна да се пази от популизма

Председателят на Европейския съвет призова Киев да се противопостави на "изкушението на радикалния национализъм и да брани свободата и правата на човека

22:30 | 19.02.19 г. 1
<p>
	Председателят на Европейския съвет Доналд Туск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди готвещите се за президентски избори на 31 март украинци да се пазят от популизма, радикалния национализъм и вътрешните конфликти, които биха били "най-добрия подарък" за Русия. 

"Вътрешните борби в нашите страни са най-добрият подарък" за Русия и има опасност "да навредят на сегашната солидарност между Брюксел и Киев", заяви бившият полски премиер в реч в парламента в Киев. Речта си той произнесе на украински език.

Туск също призова украинците да се съпротивяват на "изкушението на радикалния национализъм и популизма и да бранят фундаменталните ценности като свободата, правата на човека, уважаването на малцинствата и свободата на словото".

Той почете паметта на над стоте украинци, които бяха убити в Киев преди пет години при смазването на проевропейския бунт на Майдана, довел в крайна сметка до бягството в Русия на проруския президент Виктор Янукович и идването на власт на прозападно правителство.

"Урокът по смелост, който дадохте на цял свят преди пет години промени всички ни. Украйна показа, че Доброто може да победи Злото", каза Туск и упрекна западните страни, че не подкрепят достатъчно Украйна.

"Вашите партньори не винаги ви помагат както трябва, това много добре го знам. Ние обаче сме с вас! И искаме да продължим да ви помагаме. Няма Европа без Украйна", заяви Туск, който обеща ЕС никога да не признае анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и да запази санкциите си срещу Москва.

На това заседание на парламента президентът на Украйна Петро Порошенко подписа конституционни изменения за курс на страната към членство в НАТО и ЕС.

Порошенко заяви пред депутатите, че стратегическата му мисия е необратимостта на европейската и трансатлантическата интеграция на Украйна и че целта му е до 2023 г. да внесе официална молба за присъединяване към ЕС и получаване на План за действие за членство в НАТО. Той същевременно призна, че на Украйна предстои дълъг път за покриване на критериите за влизане в тези две институции.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
1. Туск: Украйна да се пази от популизма Да се пази от всичко, включая да си плаща сметките за битова газ. Щом там говорят, че чайник с една и съща вода завира 2 пъти по бавно, смятай та считай (как се краде навсякъде).2.....призова Киев да се противопостави на "изкушението на радикалния национализъм и да брани свободата и правата на човекаE те тука е най-големия смех! Все едно да призоваваш немски нацист да уважава покорените руснаци. Да не ги граби, избива, поробва...И да е пълен театърът, др. Вальцман (Порошенко) дава по 1000 гривни (30$) за паспортни данни, та комисиите да си гласуват на спокойствие.И по 2 вида автобуси: едните да плачат за жертвите (на преврата) и други да славят хунтата, да скандират, да пляскат и подскачат.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още