IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е пред още по-голяма икономическа опасност

Инфлацията в страната отново расте неудържимо и достигна най-високото си ниво от близо две години насам, а вина за това има и политиката на Ердоган

08:16 | 05.05.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/ERDEM SAHIN</em></p>

 Снимка: EPA/ERDEM SAHIN

Инфлацията в Турция отново набира скорост. През април потребителските цени се увеличиха с 1,68% спрямо предходния месец, съобщи турската статистическа служба. А за една година цените са скочили със 17,14 на сто. Така размерът на инфлацията се отдалечава все повече от поставената цел за ниво от пет процента. Както показват данните на статистическата служба, поскъпването е било относително близо до тази цел за последно през април 2016 година - с 6,57 на сто, пише в свой анализ Deutsche Welle.

Само преди няколко дни новоназначеният от президента Реджеп Тайип Ердоган шеф на Централната банка Шахап Кавджъоглу увеличи прогнозата за инфлацията до края на годината от 9,4 на 12,2 процента. И предрече, че инфлацията ще достигне пика си през април. Предшественикът на Кавджъоглу - Наджи Агбал бе увеличил основния лихвен процент от 17 на 19 на сто. Това е нивото и в момента. Новият гуверньор обяви неотдавна, че ще остави лихвите по-високи от размера на инфлацията.

Ердоган е отявлен противник на високите лихви като средство за борба с инфлацията и отхвърля увеличаването им. Преобладаващото мнение на икономистите е, че скъпите пари могат да намалят търсенето на кредити, което би довело до намаляване на инфлацията. Недостатъкът е, че това задушава и конюнктурата.

„Фактическата забрана на Ердоган да се поддържа трайно високо ниво на лихвите, подкопа доверието в паричната политика, казва експертът от Commerzbank Тата Гозе. За две години турският президент смени вече трима шефове на Централната банка.

От последната смяна на върха на Централната банка местната валута - лирата, се е обезценила с точно 13%, което е една от причините за растящата инфлация. Сривът на лирата доведе до значителен ръст в разходите за внос, а Турция е силно зависима от доставките на суровини от чужбина. 

Заради наложената кадрова промяна в Централната банка експертите предрекоха нов ръст на инфлацията. Наред с високата инфлация и слабата лира Турция има проблем и с младежката безработица, която в момента е почти 27 процента.

Наложенaта наскоро блокада в Турция би могъл допълнително да влоши икономическото положение, най-малкото  в краткосрочен план. Ердоган обаче иска да намали радикално броя на новите инфекции преди началото на тазгодишния туристически сезон, за да подкрепи този толкова важен за турската икономика сектор.

„Краткосрочното тежко обременяване на икономиката цели да осигури по-доброто ѝ развитие в средносрочен план“, коментира икономистът от Commerzbank Улрих Лойхтман. „Така Турция продължава да фаворизира туристическия сектор“, допълва той. Но успехът не е сигурен.

Според експертите блокадата може да има и положителен ефект за турската лира. Покрай него временно ще намалеят потребностите от внос, а съответно и от необходимата за целта валута, а туризмът след това би могъл да доведе до увеличаване на валутните приходи. Но и това в никакъв случай не е сигурно, тъй като най-сериозният проблем на турската валута си остава паричната политика, посочва Лойхтман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 0
beinsa
преди 2 години
Долният ми пост не е до Ватников, а до гьолизците на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
beinsa
преди 2 години
Написледък дори инвестирът се напълни с руско-турско-социалистически ***. Жалка работа.България е запад за вас *** такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тролищак петолъчен, колегата Werter извади цифрите и се умълчахте.България върви, макар и бавно, по верния път- на ЕС и НАТО.И тихо, че ако видите сравнението между България и расийка, хептен ще напълните гащите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
Werter
преди 2 години
Тролските си конспиративни теории за скритата инфлация и колко по-зле е в България, можеш да разпространяваш на друго място. Поради инфлацията цените там са ниски, но доходите още по-ниски и съответно покупателната способност на населението е доста по-ниска ( затова и цените са ниски - населението не може да плаща по-високи) Eто ти малко данни:Consumer Prices in Istanbul are 25.46% lower than in Sofia (without rent)Consumer Prices Including Rent in Istanbul are 27.76% lower than in SofiaRent Prices in Istanbul are 35.64% lower than in SofiaRestaurant Prices in Istanbul are 37.45% lower than in SofiaGroceries Prices in Istanbul are 25.35% lower than in SofiaLocal Purchasing Power in Istanbul is 33.87% lower than in SofiaAverage Monthly Net Salary (After Tax) София 1,473.33 лвИстанбул - 703.84 лв (3,596.65 TL) -52.23 %Mortgage Interest Rate in Percentages (%), Yearly, for 20 Years Fixed-Rate София - 3.41% Истанбул - 16.12% Last update: May 2021May 2021Contributors in the past 12 months:3761318
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 2 години
В БГ всичко пълзи нагоре, за Турция се загрижили.Боже, Боже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 2 години
Защо ставката е една.... защото нямаме административен капацитет да са повече! Кратко и ясно... Въпреки че като се замисля не съм много прав ... гербиджите намалиха ДДС-то на храната ... ама само в ресторанта :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 2 години
хахаха, не съм от ГЕРБ ... но явно познах че си руски ***.Ти вчера ли се роди в нашата държава... от комунистическо време (та даже и от преди това) бедните и болните издържат тая държава... то другите така или иначе не са повече от 2-3%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Repoman
преди 2 години
khao, виж рядко се вклювам да коментирам напоследък, не те знам какво защитаваш, но гербисткото лицемерие край няма. Ако си от ГЕРБ, я кажи нещо по въпроса с ДДС-то, как така Бъблгария е май единствената страна от ЕС с ДДС на общо основание за храна и лекарства, как става това? Защо вече 12г. ГЕРБ нищо не е направил по въпроса и чака бедните и болните да издържат държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 2 години
Странно, руските *** започнаха да защитават Турция, която ги преби където ги хвана .... ае с 200 и ходете да живете там, г л у п а ц и !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Repoman
преди 2 години
Помне много добре какво е инфлация, но вече от собствени наблюдения знам какво е скрита инфлация. Официално имаме 2-3% индлация, а като отидеш на магазина гледаш че е може би около 10% на година. За качеството на нашите сурогатни стоки хич и няма какво да обяснявам. Прескочи до Одрин на пазар и ще разбереш какво казвам, въпреки че Одрин много го побългариха последните години откъм качество и стоки. Но както каза qwer, как ще коментирате и ДДС-то с което у нас се дере бедното население? В Турция по спомен от ходенията ми там, единственото по-високо ДДС беше за алкохол, някъде около 25% по спомен, което си е справедливо. Но при нас всичко е наобратно, бедните пащат масрафа на богатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още