IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп до Путин през 2007 г: Голям фен съм Ви!

За писмото на бъдещия американски президент стана ясно от доклад за руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

08:39 | 20.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата президенти през 2018 г. <em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Двамата президенти през 2018 г. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Доналд Тръмп изразява възхищението си от руския президент в лично писмо до Владимир Путин през 2007 г. "Както вероятно сте чували, аз съм голям ваш фен", е написал по-късният президент на САЩ до началника на Кремъл. Поводът е поздрав на Путин за това, че е избран за „Личност на годината” от списание Time - или „Човек на годината”, както го определя Тръмп. „Определено го заслужавате“, пише Тръмп, а в края на краткото писмо увещава Путин да се грижи добре за себе си.

Писмото може да бъде намерено в доклад, публикуван във вторник от Комисията по разузнаването на Сената на САЩ относно намесата на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. Там също така се посочва, че не е било възможно да се установи защо е изпратено това писмо - и дали е имало отговор от Москва. Преди Тръмп да бъде избран за президент през 2016 г. той беше предприемач в сектора на недвижимите имоти и водеше от години преговори  за изграждането на хотел "Тръмп" в Москва, припомня германският Handelsblatt. 

Тръмп също така доведе конкурса за красота Miss Universe в Москва през 2013 г. За тази цел той лично е поканил Путин "като почетен гост", както показва още едно книжно писмо от неговата фирма Trump Organisation. Тръмп бил убеден, че това ще бъде „най-голямото и най-добро“ издание на „Мис Вселена“. „Знам, че ще се забавлявате чудесно”. Под отпечатания текст е написано с филц: „Най-красивите жени в света!“ В туит, публикуван осем дни по-рано, Тръмп пита Путин дали ще дойде на събитието - "И ако е така, ще бъде ли новият ми най-добър приятел?"

Писмата до Путин представляват истински куриоз в доклад от близо 1000 страници, за който демократи и републиканци спореха няколко години в рамките на разследванията на отношенията на Тръмп с Русия. Изпълняващият длъжността председател на Комисията по разузнаване на Сената Марко Рубио заяви, че "не са открити абсолютно никакви доказателства, че тогавашният кандидат Доналд Тръмп или неговият екип от кампанията са работили с руското правителство, за да се намесят в изборите през 2016 г." Вицепрезидентът на комисията от демократите Марк Уорнър посочи "спираща дъха степен на контакти" между екипа на Тръмп и руснаците. 

Констатациите на комисията до голяма степен съвпадат с тези на специалния следовател Робърт Мълър, но в някои случаи са по-остро формулирани. Докладът, публикуван във вторник, подчертава, наред с други неща, че след изборите Русия „се възползва от факта, че членовете на преходния екип са сравнително неопитни по правителствените въпроси“. Други държави - съюзници и противници на САЩ, също са се опитвали да упражнят влияние. При липсата на достатъчен контрол върху подобни взаимодействия преходният екип бил „отворен за влияние и манипулация от страна на чуждестранни разузнавателни агенции, държавни служители и бизнесмени“.

 В доклада се казва, че временно председателстващият екипа на кампанията на Тръмп Пол Манафорт е имал тесни контакти с руски агент от тайните служби. "Достъпът на Манафорт до високо ниво и готовността да споделя информация с хора, които са в близки отношения с руските разузнавателни служби (...) представляват сериозна заплаха от гледна точка на контраразузнаването."

Съдилищата в американската столица Вашингтон и щата Вирджиния осъдиха Манафорт през март 2019 г. за укриване на данъци и банкови измами на общо седем и половина години затвор. От пролетта той може да излежава присъдата под формата на домашен арест с оглед на коронакризата. 

В доклада прави впечатление констатацията, че Тръмп и високопоставени служители от екипа му от предизборната кампания са се опитали да получат предварителна информация за планираните публикации от платформата Wikileaks чрез довереника си Роджър Стоун. Стоун е споделял своите предполагаеми знания "на няколко пъти директно с Тръмп и високопоставени служители на екипа му", се казва в доклада. Въпреки това не било възможно да се изясни дали Стоун действително е имал някаква информация за публикациите.

Преди изборите Wikileaks публикува откраднати имейли от ръководството на Демократическата партия. Американските тайни служби подозират, че зад кражбата на данни стоят руснаци. В доклада има и отделна история за това. Когато през октомври 2016 г. беше публикуван записът на сексистките изказвания на Тръмп за програмата „Access Hollywood“, той бил инструктиран от Стоун да накара Wikileaks да публикува писмата на демократите веднага, твърди довереник. Те всъщност се появиха онлайн в същия ден.

Стоун беше осъден на повече от три години затвор. Съдебните заседатели намериха доказателства, че той е виновен за лъжливи показания, възпрепятстване на разследванията и оказване на влияние върху свидетели във връзка с контактите с Wikileaks. Тръмп амнистира Стоун от затвора през юли.

Комисията е разгледала и въпроса дали руските разузнавателни агенции са можели да събират информация за Тръмп по време на посещенията му в Москва, които биха могли да бъдат използвани за негово изнудване. Изброяват се няколко препратки към предполагаеми видеозаписи. Изводът обаче е, че „комисията не е открила доказателства, че руското правителство е  събирало компрометираща информация за Тръмп или се опитва да я използва за изнудване на Тръмп или на някой от неговия екип на кампанията“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
silverros
преди 3 години
Ние не сме избиратели на американския президент. Този материал си е открита пропагнда срещу Тръмп. И аз не съм му голям фен. Ако друг спечели президенския пост то той ще си взимодейства много по актично с Русия. Защото студената война се измести към Китай. Така че пускайте пропаганда как Америка и Русия се борят срещу Китай И ислямистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Тръмп с удивителна ли го е написал или това е от писателя на статията :)))Голям фен съм Ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още