IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Джафери: След присъединяването към НАТО Северна Македония е по-стабилна

Най-голямата задача в отношенията между София и Скопие е да продължат сътрудничеството си, каза председателят на македонския парламент

10:04 | 21.02.19 г.
Т. Джафери: След присъединяването към НАТО Северна Македония е по-стабилна

Република Северна Македония е по-стабилна след присъединяването си към НАТО, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Талат Джафери. 

Председателят на македонския парламент посети България, като вчера българското Народно събрание ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Северна Македония.

Ролята на България в процеса на намиране на решения на сложните регионални отношения беше от голямо значение, отчете той в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"България беше председател на Съвета на Европейския съюз, като в този период страната допринесе много за европейската интеграция на региона", коментира Джафери. 

Той допълни, че с подписването на спогодбата с Гърция се ограничава неразбирателството, което допринася за стабилността в страната.

Най-голямата задача в отношенията между София и Скопие е да продължат сътрудничеството си и да комуникират повече, заяви той.

Станимир Илчев, бивш председател на парламентарната комисия по отбрана и евродепутат, главен редактор на изданието "България-НАТО", Светът е бизнес, 20.02.2019

„Членството на Северна Македония в НАТО елиминира бъдещи колизии със съседни държави. Страната влиза във военно-политически съюз, в който има строго фиксирани норми на поведение“, каза Станимир Илчев, бивш председател на парламентарната комисия по отбрана и евродепутат, главен редактор на изданието "България-НАТО".

„Тези норми произвеждат значителни степени на сигурност за всяка страна членка“, коментира Илчев.

По думите му Македония отива в графата на положителните примери и би трябвало политическите среди в Косово, Босна и Херцеговина и Сърбия да направят нов прочит на балканската реалност.

„Въоръжените сили на Черна гора са 2 хил. души. БВП на Македония е съпоставим с годишния бюджет на среден по големина германски град. Някои от държавите на южния фланг на НАТО нямат авиация“, коментира Илчев.

Изненадите в региона според него биха били свързани с размяната на територии.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още