IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия отменя предизборните митинги заради коронавируса

Такива действия предприе и Полша

17:25 | 11.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Александър Вучич, президент на Сърбия. Снимка: Bloomberg</em></p>

Александър Вучич, президент на Сърбия. Снимка: Bloomberg

Сърбия отмени всички събития от предизборната кампания за парламентарните избори в страната на 26 април. Това е втората източноевропейска държава, която предприема такива мерки в опита да се спре разпространението на коронавируса.

Президентът Александър Вучич заяви, че Сръбската прогресивна партия ще отмени митингите си, за да предотврати  разпространението на болестта, след като броят на заразените в балканската държава достигна 12 души, съобщи държавната информационна служба ТАНЮГ, цитирана от Bloomberg. Все пак Вучич каза, че отмяната на изборите не е опция.

"Ако ситуация се влоши още повече, изборите може да бъдат отложени, но за две, три седмици", заяви Вучич пред репортери в Белград. Той ще обсъди отпускането на потенциална финансова помощ от Европейския съюз за Сърбия с германския канцлер Ангела Меркел през този уикенд.

Полският колега на Вучич, Анджей Дуда отмени всички предизборни митинги преди президентските избори на 10-и май, в които той ще търси преизбиране за втори мандат.

Полша, която потвърди 25 случая на коронавирус, също забрани големи социални събития и затвори кина, музеи и други културни обекти, следвайки подобни мерки от други страни в региона, включително Чехия и Румъния.

"Ние искаме да забавим разпространението на вируса и се нуждаем от решителни действия", заяви полският премиер Матеуш Моравецки пред репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още