IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка вижда засилен риск от рецесия за Западните Балкани

Икономическото възстановяване в Европа ще започне през втората половина на годината, сочи основният сценарий на институцията

22:00 | 29.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Шестте държави от региона на Западните Балкани ще навлязат в рецесия през 2020 г. заради икономическото отражение на коронавирусната криза, сочи прогноза на Световната банка, публикувана на сайта на институцията. 

Според основния сценарий, предвиждащ висока несигурност заради пандемията, Световната банка очаква растежа в региона да се свие с между 3 и 5.6%. Прогнозата на институцията за Европа е разпространението на заразата да започне скоро да се забавя достатъчно, за да последва премахване на рестрикциите до края на юни, а възстановяване да започне през втората половина на годината. Според негативния сценарий на банката мерките срещу Covid-19 ще бъдат отменени в края на август, а възстановяването ще започне в през последното тримесечие на 2020 г.

„Размерът на рецесията зависи от продължителността на пандемията в Европа. Въпреки че икономическото въздействие на продължаващата пандемия в региона е трудно за прогнозиране, няма съмнения, че тази пандемия води до хаос в живота в региона, притискайки здравните им системи, парализирайки икономическата активност и подкопавайки благосъстоянието на хората”, заяви Линда Ван Хелдер, директор на Световната банка за Западните Балкани.

Рецесията в страните от Западните Балкани вероятно ще бъде предизвикана от спада в търсенето у дома и отвъд границите им по време на пандемията. Ограниченията за пътуване и мерките за социална дистанция натежаха на туристическия сектор и този на услугите, които иначе генерират 50-процентен дял от общите работни места в петте страни от региона и 75-процентен дял от работните места в Черна гора. Промените във веригите на доставка и по-ниското търсене засегнаха допълнително производствения сектор, докато понижената ликвидност и несигурността свиха инвестициите.

Какъв е основният риск за Западните Балкани – може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още