IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Субсидии, стимули и данъчни облекчения в „спасителния пояс” за кипърския туризъм

В лятото на коронавируса - най-лошия си сезон от 30 години, средиземноморската страна инвестира в дългосрочни цели на отрасъла

08:15 | 26.06.20 г.
<p>
	Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

„По-добрите дни са тук” /„Better Days are Here”/, уверява Кипър туристите. В 3-минутно видео със зашеметяващи гледки той кани чуждестранните гости да дойдат и да се насладят на живописния Остров на Афродита. Клипът бе пуснат на международния туристически пазар ден след като на 9 юни средиземноморската страна отвори летищата си за външния свят след почти 3-месечна забрана за полети заради пандемията.

Той е втората част от аудиовизуалната кампания на кипърското Министерство на туризма, подготвена специално за „деня след коронавируса”. Първото видео в нея още в края на април, когато островът и много други страни бяха под карантина, даваше надежда, че „По-добрите дни идват” /„Better Days Are Coming”/, и досега е показано в близо 20 страни.

Специална покана към туристите да дойдат в Кипър това лято отправиха и трима кипърски министри – на външните работи, на транспорта и на туризма. В края на май те подписаха и изпратиха общо писмо до десетки правителства, стотици чуждестранни туроператори, авиокомпании и туристически агенти.

„След като се справихме отговорно с предизвикателствата на COVID-19, сега сме в отлична позиция да се грижим за нашите чуждестранни гости. С мисълта за тяхното здраве и безопасност нямаме търпение да ги посрещнем на нашия красив остров!”, заявиха те. Заедно с това „добре дошли!” те информираха чуждестранните си партньори за приетите в Кипър строги здравни антикоронавирусни мерки и увериха, че гостите на острова ще се чувстват сигурни по време на почивката си.

Зад оптимистичните послания, които изпраща „перлата” на Източното Средиземноморие, стои обаче загрижеността на правителството, хотелиери, браншови организации и асоциации в туристическата индустрия за предстоящото безпрецедентно

трудно лято под сянката на коронавируса.

Активният сезон в Кипър ще започне от 1 юли – 3 месеца по-късно от обикновеното, въпреки, че с първите кацнали самолети страната вече посрещна първите индивидуални туристи, а на хотелите бе разрешено да отворят врати след коронавирусната карантина от 1 юни.

Раздвижването обаче се очаква в началото на юли, когато около 20 авиокомпании са планирали много повече полети към острова. През следващия месец на двете международни летища в Ларнака и Пафос ще бъдат осъществени почти 500 редовни полета седмично. Много от големите курортни комплекси вече обявиха, че ще започнат да приемат гости от първите седмици на юли. Всяко значително увеличение на туризма предстои след средата на юли, смятат участници в бранша.

Кипър се надява да бъде една от най-примамливите европейски курортни дестинации тази година не само заради традиционното си „слънце и море”, но най-вече заради успеха си в битката срещу коронавируса, за който правителството получи похвали от СЗО и партньори в чужбина. Точно в навечерието на втората фаза на отварянето на летищата от 20 юни страната за първи път отчете рекордна серия от пет поредни дни /16 – 20 юни/ без нито един регистриран новозаразен, а два дни по-късно, на 22 юни, последният пациент, лекуван от Covid-19 в болница, бе изписан. Сега големият залог е да „монетаризира” успеха си в най-жизненоважния си отрасъл – туризма.

„Кипър ще бъде конкурентен тази година не по отношение на цената, а на здравето. Ние се опитваме да направим най-доброто в управлението на епидемиологичната ситуация и искаме да се възползваме максимално от фантастичните резултати, които постигнахме в борбата срещу разпространението на вируса. Това е нашето предимство. И това е възможност сега, когато всеки турист ще гледа здравето и безопасността, ние да покажем, че сме сигурна страна, една от най-добрите дестинации за пътуване”, коментира за Investor.bg кипърският заместник-министър на туризма Савас Пердиос.

Рекорди и срив

Въпреки това най-оптимистичният сценарий на правителството е тази година Кипър да привлече поне 30% от миналогодишния туристическия поток и приходите в отрасъла. Това означава на острова да пристигнат само около 1 -1.2 млн. туристи. Този брой връща страната 30 години назад, към „постиженията” на 90-те години.

Предизвиканият от коронавируса срив от 70% идва след пет поредни рекордни за кипърския туризъм години. През 2019-а малката страна бе домакин на 3.97 млн. гости, което е почти 4.5 пъти повече отколкото самото й население /около 880 000 души/, а общите приходи достигнаха 2.7 млрд. евро.

Първите разчети и прогнози на правителството показват постепенно нарастване на броя пристигащи на острова пътници, част от които са туристи. През първата фаза от отварянето на летищата /9 – 19 юни/ в Кипър са влезли 4846 души, а 6758 пътници са заминали, отчете транспортният министър Янис Карусос. След „загряване” през юли и август до над 450 000 души, силните месеци ще бъдат септември – с близо 650 000 пътници, и октомври – почти достигащ 700 000, съобщи министърът.

„Тази година не е годината на печалбите. Това е годината, в която всички ще работим по различен начин, за да задържим Кипър на преден план”, обобщава заместник-министърът Савас Пердиос.

Кипър е една от най-силно зависимите от туризма европейски страни. Неговият най-жизненоважен икономически отрасъл пряко осигурява 13-15% от брутния вътрешен продукт на страната, а в по-широк план, заедно със съпътстващите го сектори, достига до 20% от него. В хотелиерството и туристическата индустрия работят една пета от всички заети на острова.

Туризмът в Кипър вече има „кризисен опит”. Именно той беше „локомотивът”, който изтегли икономиката му от тежката банкова криза от 2013 г., след като на крачка от фалита страната подписа меморандум с тройката международни кредитори /ЕК, ЕЦБ и МВФ/. Сега пак на него се разчита да спаси икономиката от коронавирусната криза.

„Възстановяването на туризма ще бъде от ключово значение не само за него, не само за хотелиерството, но и за икономиката като цяло. Кипър се нуждае от възстановяването на туризма, за да се осигурят достатъчно приходи от решаващия туристически сектор през тази година и за да проправи пътят за общо икономическо възстановяване”, заяви финансовият министър на Кипър Константинос Петридис, който се самоопределя като „предпазлив оптимист” за сезон 2020.

Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още