IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стево Пендаровски положи клетва като президент на Северна Македония

Новият държавен глава ще се бори за приемането на страната в ЕС

16:00 | 12.05.19 г.
<p>
	Новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски. Снимка: Ройтерс

Новоизбраният държавен глава на Северна Македония положи клетва като президент по време на парламентарно заседание в Скопие, с което официално стартира своя 5-годишен мандат, съобщава Ekathimerini. 

Вчера държавната избирателна комисия на западната ни съседка връчи удостоверение на Пендаровски, с което официално го обяви за президент на страната.

56-годишният новоизбран държавен глава обеща, че ще служи на всички граждани на Северна Македония и ще лобира пред Европейския съюз (ЕС) и лидерите на страните членки за започване на разговори по приемането на страната в блока.

Президентите на България, Албания, Сърбия и Косово присъстваха на церемонията по встъпването в длъжност.

Пендаровски е силен привърженик на споразумението с Гърция за промяна в името на страната, което беше финализирано през февруари, поставяйки край на един спор, който продължи повече от десетилетие.

Бившият държавен глава на Северна Македония Георги Иванов, чийто втори мандат приключи в неделя, беше яростен опонент на идеята за смяна на името.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още