IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Заев и Борисов - на топло до огъня, но далече да не ги изгори

Решенията в комисията ще останат на хартия, ако в Северна Македония общественото мнение не промени отношението си, посочи историкът проф. Иван Илчев

10:45 | 11.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Срещата на Заев и Борисов - на топло до огъня, но далече да не ги изгори

"Усетих желание и от двамата премиери да се топлят край огъня, но да седят достатъчно далече от него, за не ги изгори. Много малко се каза за истински спорните въпроси. Положително беше това, че се говореше за икономика", коментира в Bulgaria ON AIR историкът проф. Иван Илчев.

Канцлерът Ангела Меркел призова Зоран Заев и Бойко Борисов да се разберат помежду си, но според проф. Илчев за Германия нашият спор е много дребен.

"Затова неразбиране на същността на спора сме си виновни само ние. Какво сме направили ние, за да убедим Германия, че имаме основание за този спор? Нищо", категоричен е историкът.

Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов заговориха за анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г., който да бъде гаранция за изпълнението на споразумението между двете държави.

"Дълбоко се съмнявам, че един анекс би имал радикално значение. Документи може да има, но докато няма практически стъпки, нещата трудно ще се променят", коментира проф. Илчев.

По думите му промени трудно ще има и защото Северна Македония няма особени интереси да извършва търговия и да развива икономически отношения с България, защото нейният поглед е насочен към западните държави.

"Каквото и благоприятно решение за нас да постигнем в комисията, то ще си остане на хартия, ако в Северна Македония общественото мнение не възприеме поне някои от нещата", посочи историкът.

Ще има ли щастлива развръзка спорът между София и Скопие?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още