IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата между ЕС, Русия и Украйна за транзита на газ ще се състои на 19 септември

Очаква се зам.-председателят на ЕК и отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович да обяви датата в Twitter

14:33 | 09.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тристранната среща за природния газ във формат Русия-Европейски съюз-Украйна на равнище министри на енергетиката ще се проведе на 19 септември. Това съобщи днес говорителката на Европейската комисия (ЕК) Анна-Кайса Итконен, цитирана от ТАСС и БТА.

„Да, мога да потвърдя (за провеждането на преговорите на 19 септември – бел. ТАСС), заяви Итконен. Тя добави,че заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз, скоро ще съобщи за това в социалната платформа Twitter. 

Главна тема на преговорите ще е обсъждането на условията за доставка и транзит на руски газ в ЕС през територията на Украйна от 2020 г., т.е. след края на срока на действащия договор за транзит.

ЕК предлага на Русия и Украйна да сключат нов дългосрочен договор за 10 години с гарантиран годишен обем на пренос на газ през украинската газотранспортна система. Така Киев ще може да получи постъпления от до 3 млрд. долара годишно като плащане за транзита на газ. Русия предлага просто да се удължи с една година срокът на действащия договор, припомня ТАСС.

В края на юли представител на украинския президент в кабинета на министрите Андрей Герус заяви в интервю за РБК-Украйна, че Украйна запълва подземните си хранилища с природен газ, подготвяйки се за зима без транзит на руско гориво.

Според Герус украинските подземни хранилища се пълнят с реверсивен газ, който идва от Източна Европа, както и от частни търговци.

„Ако сте готови за най-лошия сценарий, най-вероятно той няма да се осъществи. Следователно ние се подготвяме да разполагаме с пълни съоръжения за съхранение на газ и, използвайки този ресурс, да преодолеем една зима без транзит", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още