IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средствата от ЕС не са насърчили реформи в Западните Балкани

Блокът е похарчил около 700 млн. евро в региона от 2014 г. до 2020 г., но не е обвързал финансирането с изпълнение на определени критерии

10:12 | 11.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) не е насърчил реформите и върховенството на закона в Западните Балкани, сочи доклад на европейските одитори, цитиран от онлайн изданието Politico.eu.

Блокът е похарчил около 700 млн. евро в периода 2014-2020 г., за да помогне на Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово да постигнат напредък в реформите в различни области. Европейската сметна палата заключава обаче в своя доклад, че тази инвестиция е имала слабо въздействие върху региона.

„Подкрепата на ЕС за върховенството на закона в Западните Балкани очевидно не е успяла да доведе до големи промени“, казва Юхан Партс, който е един от авторите на доклада.

Много от правителствата на страни членки на ЕС смятат, че установяването на високи демократични стандарти в страните от Западните Балкани е важно за стабилността и сигурността на самия блок, особено след като всичките шест държави в региона се стремят да се присъединят един ден към ЕС.

„Скромният напредък, постигнат през последните 20 години, заплашва цялостната устойчивост на подкрепата от ЕС, предоставена в рамките на процеса по присъединяване“, коментира Партс. „Постоянните реформи губят доверие, ако не дадат осезаеми резултати“, допълва той.

Одиторите посочват липсата на политическа воля в региона, както и недостатъците в собствения подход на Европейската комисия (ЕК) към проекти в Западните Балкани, като допринасящи за неуспеха да се постигне напредък.

„Нашият одит на включените в извадката проекти показва, че когато компонентите на проекта се фокусират върху техническа помощ, повишаване на капацитета и институционална ефективност, политическата подкрепа е силна и тези дейности като цяло протичат по план“, пишат одиторите.

„Когато компонентите са насочени например към изменения на законодателната рамка с цел укрепване на независимостта и отчетността... тогава политическият ангажимент често е по-слаб“, допълва се в доклада.

Одиторите отбелязват, че „подкрепата на ЕС в страната за действията на гражданското общество в областта на върховенството на закона е недостатъчна“ и изразяват опасения, че подкрепяните от ЕС проекти може да не са финансово устойчиви след края на помощта.

Освен това финансирането, отпуснато за региона по Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA) за периода 2014-2020 г., според одиторите, не е имало строги клаузи, които да свържат реформите с финансирането.

Делегациите на ЕС „рядко се възползват от възможността за спиране на финансовата подкрепа по Инструмента за предприсъединителна помощ, ако реформите не напредват задоволително“, отбелязва Сметната палата.

Одиторите сега се застъпват за набор от промени в начина, по който блокът подхожда към реформите на върховенството на закона в Западните Балкани. Сметната палата е издала препоръки, включително установяване на показатели за въздействие по различни въпроси, заедно с основни етапи за наблюдение на напредъка по тях.

Друга препоръка е ЕК и Европейската служба за външна дейност, крилото на външните служби на блока, да засилят подкрепата за независимото гражданско общество и журналистите в региона, както и да свържат по-тясно изплащането на нови средства с напредъка по отношение на върховенството на закона по определени критерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още