IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата жертва на политическата криза в Беларус: Разрастващият се ИТ сектор

Технологичните компании масово започват да преместват служители заради несигурността

15:31 | 02.09.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Първият очевиден признак на голяма промяна беше решението на Валери Цепкало - един от основателите на Парка, да се кандидатира срещу Лукашенко в президентската надпревара. Той избяга от Беларус в Полша и ако се върне, му предстоят няколко години затвор.

Непосредствено след изборите, когато властите прибягнаха до брутални мерки за репресиране на протестиращи, около 300 изпълнителни директори на ИТ компании, базирани в Беларус, заплашиха да преместят бизнеса си извън страната, освен ако правителството не  прекрати насилието и не разреши провеждането на нови избори. Списъкът включва главни изпълнителни директори, за които е известно, че са били лоялни към режима в миналото, като Аркадий Добкин, собственик на EPAM, и Виктор Прокопеня, основател на компанията за разработка на софтуер Viaden Media.

Вместо да подкрепят Лукашенко, много лидери и жители на Парка на високите технологии се присъединиха към митинги в подкрепа на лидера на опозицията Светлана Тихановска, която стана фигура на протестното движение, призоваващо за нови избори. Павел Либер, старши фигура на EPAM, дори излезе като един от разработчиците на алтернативна платформа за преброяване на гласове, която показа, че Лукашенко не е получил 80 процента от гласовете (въпреки че платформата не може да докаже убедителна победа за Тихановска).

Старшият вицепрезидент на EPAM Максим Бахрецу излезе в отпуск от компанията, за да се присъедини към Националния координационен съвет - опозиционна структура, създадена за улесняване на мирен трансфер на власт. Други служители в ИТ сектора бяха активни дарители за жертвите на полицейското насилие и стачкуващите работници.

Тъй като репресиите след изборите продължават, редица компании сега сериозно обсъждат преместването на офиси и служители, като посочват прекъсването на интернет и безопасността като ключови фактори. След изборите властите периодично изключват достъпа до интернет в опит да контролират протестите.

Офисът в Минск на "Яндекс", компанията за интернет услуги, беше претърсен на 25 август, което накара ръководството незабавно да премести някои служители извън страната. Малко след това Viber обяви, че незабавно затваря офиса си в Минск и помоли хората да работят отдалечено. По-късно компанията написа в туитър, че офисът е отворен отново.

В интервю за Forbes изпълнителният директор на Viber Джамел Агауа каза, че двама инженери на компанията са  били арестувани по време на протестите без причина и бити. Той предупреди, че продължаващото насилие може да спре плановете на компанията му за по-нататъшни инвестиции в страната, като каза: "Не можем да инвестираме в държава, където хората живеят в страх."

Страхът, изглежда, се разпространява. Godel - британска ИТ компания с офис в Беларус, заяви, че е изпратила част от екипа си в Украйна в светлината на нестабилната ситуация. Проучване сред служителите на PandaDoc, компания за софтуер за автоматизация на документи, е установило, че 83 процента от тях искат да напуснат страната скоро.

Никой не знае колко дълго ще продължат протестите. Очевидно е обаче, че  ако Лукашенко остане, правителството може да очаква иначе доходоносният ИТ сектор да се стопи през очите му. Фирмите ще се пренесат най-вероятно в Полша и Украйна, което ще засили изтичането на мозъци от Беларус и ще осакати  цели индустрии. Процесът повишава риска и от дългосрочна икономическа криза.

Според новинарското издание dev.by 12 беларуски ИТ компании вече са в процес на преместване на цялата си дейност в друга държава. Около 59 компании са преместили част от персонала си от Беларус, а други 112 компании са започнали да търсят възможности за преместване.

За чуждестранните инвеститори Беларус ще се превърне от оазис от възможности в забранена зона, която е прекалено опасна за инвестиции. Индустрията, която трябваше да доведе Беларус в бъдещето, ще бъде първата и най-видна жертва на отчаяния опит на Лукашенко да остане на власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още