IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция: По-добре е Гърция да напусне еврозоната

"Ако напусне еврозоната, страната вероятно ще си възвърне конкурентноспособността“, смята шведският финансов министър

16:40 | 13.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швеция: По-добре е Гърция да напусне еврозоната

Шведският министър на финансите Андерс Борг заяви пред държавното радио СР, че за Гърция е за предпочитане да се откаже от еврото, за да възстанови икономиката си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако напусне еврозоната, Гърция вероятно ще си възвърне конкурентноспособността и тогава ще може впоследствие да си стъпи на краката", заяви Борг, който е в Токио на срещата на Международния валутен фонд.

„Това е тежък и сложен път, но трудно може да се види друг, който да е работещ", добави той.
Швеция, която не иска да се присъедини към еврозоната, публично изрази скептицизма си към финансовата солидарност между европейските държави и се противопостави на проекта на европейски банков съюз.

Според Стокхолм този проект може да натовари държавите, които прилагат стриктен надзор над банковия си сектор, с разходите по спасяването на затруднени банки в други страни.

Гърция, с подкрепата на мнозинството на обществеността си, се опитва да се задържи в еврозоната въпреки липсата на конкурентноспособност, заради която 2013 г. вероятно ще е шестата й поредна година на спад на БВП според прогнозите на Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още