IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще имат постоянно военно присъствие в Полша

Те ще разположат още 1000 военни в страната

21:21 | 31.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Scott Eisen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

САЩ ще установят постоянно военно присъствие в Полша с разполагането на още около 1000 американски военни там, съобщи полското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Полша засилва двустранните си отношения в областта на отбраната с партньора си в НАТО, тъй като се опасява от все по-агресивното поведение на Русия на изток, откакто Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г.

На 12 юни м. г. американският президент Доналд Тръмп се съгласи в присъствието на полския президент Анджей Дуда в Белия дом да изпрати още 1000 военни в съюзната страна от НАТО.

Но преговорите по подробностите къде да бъдат разположени военните и колко ще плати Полша се проточиха две години.

„Направихме го, финализирахме преговорите по военното сътрудничество“, заяви министърът на отбраната Мариуш Блашчак в комюнике.

В момента Полша приема контингент от над 4000 американски военни. Сега според комюникето постоянното присъствие ще достига най-малко 5500 военни и вероятно ще струва повече на Полша.

Сделката включва развитието на експертиза за полските сили в областта на разузнаването и командването с възможност повече американски сили да пристигнат в Полша в случай на повишена заплаха, уточнява министерството на отбраната в комюникето.

Финансовите подробности по новата сделка не се разкриват.

В сряда американската армия разшири планове да изтегли около 12 хил. военни от Германия и съобщи, че част от тях може да бъдат преместени в Полша или балтийските страни.

От петъчното съобщение не става ясно откъде ще дойдат допълнителните 1000 военни и дали някои от тях ще бъдат предислоцирани от Германия. Полското министерство на отбраната не е отговорило на молба на Ройтерс за коментар, както и американското посолство.

Американски официални представители заявиха, че споразуменията с Полша и решението за изтегляне на част от американските военни от Германия са отделни въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още