IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще дадат писмени отговори на Русия по исканията ѝ за позициите на НАТО

Движение на руски военни сили през границата с Украйна би представлявало "подновено нашествие", коментира държавният секретар на САЩ

16:54 | 21.01.22 г. 11
<p>
	Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров (вдясно) по време на срещата им в Женева. <em>Снимка: EPA/Министерство на външните работи на Русия</em></p>

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров (вдясно) по време на срещата им в Женева. Снимка: EPA/Министерство на външните работи на Русия

САЩ са се съгласили да отговорят писмено на исканията на Русия относно позициите на НАТО в Европа през следващата седмица. Това обяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в петък след втория кръг от преговори за Украйна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за Украйна.

Руският външен министър определи двучасовата си дискусия с американския си колега като „конструктивна“ и „полезна“.

Той обаче отказа да характеризира обещанието на Вашингтон за писмен отговор като положителна стъпка, пише Euronews.com. „Не мога да кажа дали сме на прав път, или не. Ще видим, когато получим американските отговори“, посочи той.

Междувременно Блинкен коментира, че всяко движение на руски военни сили през границата с Украйна би представлявало "подновено нашествие", което ще бъде "посрещнато с бърз, сериозен и обединен отговор" от САЩ и техните съюзници, предава CNN.

„Казах му (на Лавров – б.ред.), че след консултациите, които ще проведем в следващите дни със съюзници и партньори, очакваме, че ще можем да споделим с Русия нашите опасения и идеи по-подробно и писмено следващата седмица. Съгласихме се на по-нататъшни дискусии след това“, коментира държавният секретар на САЩ след срещата си с Лавров.

И двете страни признаха, че не са очаквали пробив в предложенията за сигурност на Русия.

Срещата в Женева, Швейцария, се проведе като пореден опит за деескалация на кризата на украинската граница. Тя се провежда 11 дни след първата подобна среща, която не доведе до резултат.

Русия е струпала около 100 хил. войници и военна техника на границата с Украйна. Вашингтон обвинява Москва, че планира инвазия в Украйна, което Кремъл отрича. Вместо това Русия обвинява Запада в „провокации“ в Украйна заради доставките на оръжия в страната от британски военни транспортни средства през последните дни.

Русия иска обвързващи гаранции за сигурност, включително постоянна забрана на украинското членство в НАТО, към което се стреми Киев, и премахването на по-голямата част от военното присъствие на САЩ и съюзниците им в Източна Европа.

Вашингтон, Брюксел и НАТО отхвърлиха тези искания и предупредиха, че всяка атака срещу Украйна ще има скъпи последици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Не го мрази, не е виновен че се е родил такъв. Да проявим християнско милосърдие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
***, нали знаеш, че в пPoccия процентът на феновете на алаха е ДВОЙНО по-голям от Германия и Франция например? А че най-голямата джамия в Европа не е в Истанбул, а в Мацква? Същите тия кагебисти, от които произлиза джуджето с ботокса, преди 80 години сриваха църкви и убиваха попове. Сега видяха, че религийката идеално им пасва за контрил на все по-обедняващото им и оглупяващо население и станаха много "религиозни", че даже и топ попа им си е кагебист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Тикв0 ненагледна, така и не си могъл да схванеш какво съм написал. Християнство и еднополови бракове е нонсенс. Няма такова нещо. Запиши си го на червендалестия пиянски нос, та да не го забравяш. И по-полека с "бялата" раса, че извън България можеш да си докараш неприятности за расизъм, тикв0ч пр0ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Абе ***, кво знаеш ти за Европа и европейските столици. В ЕС всички държави са християнски а населението е бяло. Има някав процент мюсулмани бежанци и това е. Я кажи, кои дъжави имат повече бяло и християнско население от европейските? Содомия и педофилия, това може да го има в махалата в която живееш. Никой няма да ме глоби че съм расист и християнин. Сигуирен съм че ти си мюсулманин и едва ли си бял. Такава омраза към белите християнски държави, която бълваш ти е типична за ислямистите. Я си признай каквя е твоята религия и народност,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
За тия "бели" и "християнски" държави, ТУЙ такава глоба може да си изкара в "цивилизованите" страни, че ум да му зайде. Глоба за расизъм с това "бели" и още една глоба за "християнски", с което засяга религиозните чувства на мюсюлманите. Да се радва, ако отърве ареста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Мани го - той от ядене на царевица с пестициди, е подлудял напълно. Няма как да не се сетя за "Царевичните деца" на великият Кинг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Е, остави ги хората да си купуват мандри на 8-ми срещу 9-ти септември. Да трупат опит в бизнеса - безценно. За другото има VISA & Master Card, ошибочка, карта МИР :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
А бре хах0, де ги видя тия бели, че и ХРИСТИЯНСКИ народи? Половината Европа е пълна с мюсюлмани, в центъра на големите европейски столици мирише на пико4 и поцапани гашти. "Християнски" народи, които отричат Христа и са нагазили здраво в содомия и педофилия? Християните казват "Почитай баща си и майка си, за да живееш дълго и добре". А "християнските" народи отричат "баща", "майка", "син", дъщеря" и т.н. И съвсем по "християнски" настояват за еднополовите бракове. Голям гювеч ти е в мозъчната кухина и никога няма да се освестиш. Вервай ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
и май пак ше требе да се отвори Народния съд и Белене / освен централата / .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Той и Филов е бил така през 1938г. АМА през 1944?.. 6 години разлика и 1-ва българска армия стига до Балатон(биейки се с бившите си камеради)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още