IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сардиния - зелена и с дълги плажове

Президентът на Асоциация Сардиния в България призова туристите да се запознаят с хилядолетната история на острова и неговите кулинарни изкушения

18:18 | 12.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българите ще преоткриват Сардиния, убеден е Алесандро Калия, президент на Асоциация Сардиния в България.

В предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria той коментира, че в момента липсват директни самолетни полети от България до Сардиния, което налага два полета и прекачване и затова е малко по-скъпо от другите дестинации в Италия. Билет София-Рим-Каляри струва около 300 евро през лятото и около 220-250 през зимата и пролетта за отиване и връщане.

През тази година нямаме чартъри, защото българските туристи предпочитат Пулия и Сицилия, където е по-евтино от Сардиния. В туристическите пакети разликата беше под 100 евро, но явно това оказва влияние, каза Алесандро Калия.

"Сицилия е по-известна в България и Източна Европа заради „мафията“ и филмите за мафията. Често се случва и хората да бъркат двата острова – Сардиния и Сицилия. Сицилия е много по-топло и каменисто, а в Сардиния има много гори. Друга разлика е, че в Сицилия живеят близо 5 милиона души, а в Сардиния – 1,5 милиона, при еднаква големина. В Сардиния плажовете са като при Дуранкулак – десетина километра и няма никой", посочи той.

Алесандро Калия информира, че туроператорите предлагат цена на пакета с чартърния полет около 600 евро на човек за седмица. “Най-богатите отиват в Коста Смералда, но имаме и места, които са по-евтини от България. С чартър се лети за около час и половина, а с прекачване е около 3-4 часа”, информира той.

Калия разкри, че в Сардиния също има кукери. "Опитваме се да популяризираме Сардинската култура, която датира две хиляди години преди Христа – имаме участие във войните на фараоните в Древен Египет. Освен кулите от цивилизацията на нурагите, имаме и едни дълбоки кладенци, какъвто в България има при село Гърло до Брезник", каза той.

Калия напомни, че сардинската кухня е световно известна, а храната е екологично чиста и много вкусна. “За съжаление и ние имахме проблем, който сега набра скорост тук – чумата по свинете. Решихме го, като забранихме вноса на свинско и продукти от свине в Сардиния и от около четири години нямаме чума”, заяви още експертът.

Алесандро Калия изтъкна и други предимства на Сардиния.

„При нас няма масово застрояване както проблем има в България, имаме и пречиствателни станции. Дивото къмпингуване е забранено, но има отлични къмпинги, информира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още