IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските туристи в Гърция намаляха с 60% през първото полугодие

Въпреки това в страната очакват нов туристически рекорд от 26 млн. чуждестранни гости тази година

21:38 | 27.08.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Туристи на пристанището в Пирея. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Туристи на пристанището в Пирея. Снимка: Ройтерс

Руските туристи, посетили Гърция в периода януари-юни 2015 г., са били 151 хил. души, което е с 60,6% по-малко в сравнение със същия период на 2014 г., сочат данни на Асоциацията на руските туроператори (АТОР), цитирани от ТАСС. Въпреки това Гърция повиши прогнозата си за очаквания общ брой чуждестранни туристи тази година.

„Спадът на туристопотока повлия и на общата печалба от руските туристи, като тя е намаляла през полугодието с 63,2% до 129,3 млн. евро”, се посочва в съобщението на АТОР.

Президентът на Конфедерацията на гръцките туристически агенции (SETE) Андреас Андреадис прогнозира, че ако политическите събития се развиват спокойно, тази година Гърция може да приеме 26 млн. чуждестранни гости. Това би било нов туристически рекорд за страната.

През 2014 г. Гърция е посетена от 24 млн. туристи, в това число 1,2 млн. руснаци. Ако тази година страната бъде посетена от 26 млн. туристи, приходите за нея ще възлязат на 14,5 млрд. евро. За сравнение - през миналата година тази сума бе 13,5 млрд. евро.

По данни на Централната банка на Гърция през първото полугодие на 2015 г. броят на чуждестранните туристи в Гърция се е увеличил с 20,8%, а ръстът на доходите от туризма е 8,2% и те вече достигат 4,1 млрд. евро.

От SETE прогнозират, че в периода септември-октомври страната ще бъде посетена от 3,5 млн. чуждестранни туристи, приходите от които ще възлязат на 2,2 млрд. евро. Още около 1 млн. души се очаква да посетят Гърция през ноември и декември.

Руските туристи намаляват и в България, като тенденцията е за около 20% спад. Вчера ресорният министър Николина Ангелкова коментира пред журналисти, че „почти навсякъде се чува руска реч, но липсват тези туристи, които навремето са идвали, изпращани от държавни предприятия, в детските лагери“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Източниците на Инвестора са Руската статистика, и асоциацията на руските туроператори.... Не е блумбърг, ДВ или т.н ... Или сега и руснаците лъжат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Начи требва това, което съм видял, да не съм го видял, щот съм прочел тази статия?Днес пак отивам и вече ще знам, че тълпите, говорещи на руски по улици, плажове и кръчми не са руснаци, а рускоговорящи украинци, забогатели от асоциирането в ЕС. Във вторник вече ще докладвам с правилна интерпретация!Лошото е, че аз там ходя на гости на едни приятели гърци и се случва да поговоря и с местните, та изпаднах в двоумение на кого да вервам - на тях, или на Инвестора и неговите източници...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Че имаме, имаме спор няма.. Мисълта ми бе, че не толкова колкото Гърция и Турция - говоря като дължина на бреговата ивица, културно исторически обекти, паметници и т.н. Не че нямама или нашите са по лоши - просто не са толкова много, както там и следователно няма как да генерираме толкова много приходи, колкото тях.. Но определно с правилно управление и комплексно развитие на туристическия сектор спокойно можем да вдигне приходите си от туризъм поне двойно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 8 години
Само лека поправка - дадености имаме :) Управлението и това че всички са се вторачили в морския туризъм ни пречи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
баце те руските са обеднели спрямо Евро/Долар държави, срещу *** не са, тъй като и на другите им паднаха валутите и руските сега отиват в Крима и в *** свят, тва праат. А че ние не сме се научили у хората хелб да ядеме тва никой не ни е виновен. Наще искат за ден милионер - не става така раотата (чадър с шезлонг 50 леа, *** 2 леа), нема и да стане, за тва ше иаме задна. Гърция са ударили кьоравото с такива комшии *** като нас относно туризма, кво да прайш .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 10
Илко
преди 8 години
Разликата е осезаема и никак в полза на Гърция. Намаляване на руските туристи с 60%, увеличаване общ брой с 21%, а приходите с 8% . Смятай те какви са "платежо способни" туристи са заемащи руското място. Да не се окажа , като наложените санкции от Русия към ЕС за храните, навсякъде по "медиите" да се тръби какви велики проценти на увеличение на износ на селск,стопанск. продукция има, а реално е някакъв Ужас. Много се лъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 8
georgi_shum
преди 8 години
Баце, мисълта ми беше, че Мави-то оня де ехидно коментираше, че в Гърция било пълно с руснаци, за разлика от нас, а то май се оказа не така.. И ми биехте минуси, като ви разправях, че руснаците не пътуват толкова тая година не заради санкции или щото ни мразят, а щото обедняха.. А хората печелят от туризма си не заради руснаци, германци или т.н а заради това, че предлагат добър продукт. Когато и ние се научим да предлагаме добър продукт - ще печелим повече и ние :) Никога не можем да стигнем приходите на Гърция или Турция от туризъм. най малкото защото нямаме толкова дадености като тях..но определено бихме могли да печелим много повече от това, което печелим сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
баце тва ми прилича на статистиката в коментари от оня *** Ivan2015, само спами .."В Русия намаляло еди кво си, еди що си ..." А в Гърция нит морето ше се премести нит хотелите или обслужването там винаги ше има булюк ... само на нащо не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 13
tisia
преди 8 години
.."Въпреки това в страната очакват нов туристически рекорд от 26 млн. чуждестранни гости тази година."........пръчове...четете и гледайте...те печелят....а вие се взирате в това дали е имало руски туристи и дали са повече или по-малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
Мави?!?!?! Тасос?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още