IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският проектозакон за отмяна създаването на Литва: да плачеш или да се смееш?

Това не е първият път, когато руски политици се опитват да коригират историята на Прибалтийските страни

18:45 | 26.06.22 г. 47
<p>
	Вилнюс. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Вилнюс. Снимка: pixabay.com

Правна лудост, която предизвиква опасения не само в Литва, а в и цяла Европа – така литовците виждат руската инициатива да отмени признаването на зависимостта им, пише литовският журналист Евалдас Лабанаускас за EUObserver.

Ходът бе предложен в руската Дума на 8 юни в законопроект, който казва, че признаването от СССР на суверенитета на Литва на 7 септември 1991 г. е нищожно, защото противоречи на конституцията на Съветския съюз.

„Ние сме наследници на СССР. Имаме правото да анулираме решения на Съветския съюз, които са от съществено значение за нас тук и сега“, казва Евгений Фьодоров, руски депутат, представил проектозакона, за руския ежедневник „Комсомолская правда“.

Отмяната на признанието на независимостта ще даде на Литва и правно основание да напусне НАТО, добавя Фьодоров.

Това не е първият път, когато руски политици се опитват да коригират историята на Прибалтийските страни.

От своя страна, литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас и литовският депутат Матас Малдейкис осмяха инициативата на Фьодоров.

Общинският съвет на Киев така или иначе вече отмени основаването на Москва през 1147 г., пошегува се Анушаускас в Twitter. Ако Русия премахне признаването на независимостта на Литва, Вилнюс ще отмени Договора от Поляновка от 1634 г. и ще си върне обратно земи от Русия, добави Малдейкис.

„Най-трудното нещо е да спориш с глупост“, коментира Дайний Жалимас, учен по право и бивш председател на Литовския конституционен съд, за изданието.

„Това е шизофрения. Същото е, ако на Сърбия внезапно ѝ хрумне идеята да оттегли признаването независимостта на Черно гора или, да кажем, Хърватия, защото от тяхна гледна точка Югославия се е разпаднала незаконно“, казва той.

„Това е агресивен ревизионизъм, който не лежи на правна база. Признаването е неотменимо“, добавя той.

Основната цел на руската инициатива е пропагадна атака срещу „публичното да се омаловажи“ Литва, поставяйки под въпрос правото ѝ да съществува, казва Валентинас Бержунас, професор в Института по международни отношения и политически науки към Вилнюския университет.

За Григорий Амнеул, руски изгнаник в Полша, работил 12 години в Думата, руският депутат Фьодоров е известен провокатор.

„Този законопроект не трябва да премине правната проверка, която ще бъде изготвена от правния отдел на Думата. А ако има останал някой истински юрист [в руския парламент], тази инициатива ще свърши в кошчето за боклук“, казва той.

Фьодоров очаква Думата да гласува предложението му през есенната сесия.

Но ако то пропадне, Кремъл лесно може да се измие ръцете, макар че Фьодоров идва от партията на руския президент Владимир Путин „Обединена Русия“.

„Отношенията на Фьодоров с руската президентска администрация се характеризират с идеята за „послушна канализационна тръба“. Подобни отношения винаги оставят възможността да се каже, че администрацията няма нищо общо с това“, казва Амнуел.

Въпреки това военновременната обстановка означава, че проектозаконът е достатъчен да обтегне нервите, казват експерти.

Литва, която твърдо подкрепя Украйна, вече поема удари от руски информационни атаки, а Фьодоров казва, че ако Естония и Латвия „не възстановят добрите си отношения“ с Русия, тогава тя ще трябва да отмени признаването и на тяхната независимост.

„Разбира се, в съвременна Русия решението за несъществуването на литовската независимост не може да бъде изключени“, казва Амнуел.

Това ще доведе до прекъсване на дипломатическите отношения и носи заплаха от военна конфронтация, добавя той. „Това ще означава, че Русия официално обявява война срещу Литва. Не мога да го определя като нещо по-различно от война“, казва той.

Това, което изглеждаше като просто още по-нелепа руска пропаганда преди инвазията в Украйна на 24 февруари, също предвещаваше истинска агресия, казва Бержунас.

„Не казва, че трябва да реагираме на всичко публично, понякога дори истерично, но трябва поне да го следим“, казва той.

„Не забравяйте, мнозина чуха приказките за „несъществуващата държава Украйна“, „освобождаването на Донбас“ и т.н. Какво виждаме днес? Практическа реализация на тези думи. И това е наистина тревожно“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 0 rate down comment 1
многодобре
преди 1 година
Да се смееш ли да плачеш ли? До вчера и евромишоците се опъваха и се заричаха, че Литва е права да блокира Калининград. Но от днес друго се чува. Ще преразглеждат решението на литовците и ще го коригират. Наплашени мишоци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Ами те украинците си бяха неутралител. Нямаха никакво желание да влизат в ЕС или НАТО. ОБАЧЕ всичко се промени през 2014-та година. Тези ракети колкото са били на СССР толкова и на Украйна. В крайна сметка са строени с общи пари :) . Курса на конфронтация го пое русия когато окупира чужда земя. Такъв курс твоят агресор води и в Грузия, Молдова, Казахстан, Осетия, Абхазия ... все независими държави. Така,че опорките ти НЕ фърфят :) Агресора е ЕДИН и той се нарича русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
''....Този законопроект не трябва да премине правната проверка, която ще бъде изготвена от правния отдел на Думата. А ако има останал някой истински юрист [в руския парламент], тази инициатива ще свърши в кошчето за ***, казва той....'' Брейй- имало поне един истински руски юрист в руското неонацистко нс- да не повярваш;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Със същия ефект могат да деанонсират нашето "Освобождение" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 3
Lemon's
преди 1 година
Поздравления, четеш ми мислите. Желая също рашистан да бъде отрязан и от географската карта на Европа и без друго са си Азиатци. Азия трябва да започва с очертанията на границата им. Нищо не става от това пияно племе, поне сега това го видя целият свят, А дали някой ще посмее да купува от рашките с риск да бъде изолиран и санкциониран, едва ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 3
pepe
преди 1 година
Поредна неграмотна статия - "По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Божидарка Чобалигова", ами Виктория и Божидарка вместо да използват гугъл транслейт и да изтипосват глупости като "партия Обединена Русия", най малко от някой репортаж трабва да са наясно, че парията е "Единна Русия" и най- малкото е почти на годините на Виктория. Доколкото до законопроекта на Фьодоров, да бяха разгледали кой е той - ръководител на НОД (национално освободително движение) доста спорна личност, нещо като умерен Жириновски на с много по екстравагантни идеи, като например да сенанесе ядрен удар по Невада след предупреждение на САЩ, само за да им покажат че са сериозни в исканията си. Но така се получава, като в икономическа медия се опитват да бистрят политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Импе , те ти картинка за да го вдигнеш , прелест . Изпълни ти се още една мечта , незаобиколимият фактор в природният газ доставя по-малко от Алжир и се е запътил окончателно към нулата : https://infogram.com/live-daily-data-1h8n6m3nzqy5j4x
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Факт , и от БСП се усещат накъде вее вятъра , и смениха химните , даже Бялата Златка се усети и сви платната , само копейкин още надига глава , ама след някой здрав пердах , ако го сгащят без полицаи около него , и той ще поумнее ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Получават все още ток от рассията дядя вова , факт , никой не го отрича , но мрежата им е синхронизирана с ЕС . Ако решат рассияните могат да направят дискотека в Литва , но няма да изгасят държавата както ти го пишеш . В авариен режим ще се справят , вероятно за една година ще са възстановили всичко . Живеят в порядъци по-добре от рассияните и ще живеят за в бъдеще по-добре . Тука квuчахте , как може без рассийски газ и петрол , ами може както виждаш , това с цената кое колко струвало няма никакво значение щом като един болен мозък се събужда сутринта и нарежда да спрат токът или газта , щото видиш ли той не можел да изтребва в 21 век който си иска и по колкото си иска по етнически причини ... :))) ... У лево и потапяте . Турецки пАток не работи вече , ямал не работи вече , на СП му остават седмици може би последни , транзитът през Украйна е на около 5-10% от възможностите му и вероятно и на него му остават седмици още работа . И какво стана ... ?! Газ влиза във всичките държави по интерконектори , които някой предвидливо е изградил ... Надяваме се разбираш какво се случва в момента . Поставя се граница , пред която желязната завеса ще им се види на рассияните песен , щото тогава все пак имаше връзки изградени , а сега се реже всичко . Буквално се реже - газопроводи , кабели , нефтопроводи , пътищата ще разрушат , влаковите линии ще махнат , банковите офиси махат , ще ги накарат да си разпродадат имотите ... :))) ... Колкото и да се напъвате тука няколкото тролллла на кутев това е краят на рассийското влияние в ЕС . В близките петилетки това ще е бяло петно на картата . Дори и да разделят Украйна на Западна и Източна , това ще е за 20-30 години максимум . Никой няма да ги признае . И след време пак ще се обединят . Рассияните са бездарно племе , могат само да рушат , те не могат да създават и прогресират , единствено регрес . Виж им резултата Северен и Южен Виетнам , Северна и Южна Корея , Източна и Западна Германия , СИВ и ЕС ... :))) ... Некадърно племе с некадърни троллловве в БГ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
#8 Правомерно, неправомерно, без лабут нищо няма да се промени. Нанглосаксиите само от лабут разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още