IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският добив на петрол е бил на най-високото си ниво от над година през март

Този месец обаче Русия ще трябва да направи съкращения в рамките на глобалната сделка за доставките

16:28 | 02.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия е повишила добива на петрол и газов кондензат през април до 46,45 млн. тона, или 11,35 млн. барела дневно спрямо 11,29 млн. барела дневно през март, съобщиха руската осведомителна агенция Интерфакс и Ройтерс. Този месец обаче страната ще трябва да направи съкращения в рамките на глобалната сделка за доставките.

Докладът, който се позовава на данни на министерството на енергетиката, сочи, че цифрите за април са на най-високото си средно равнище от януари 2019 г., когато са достигнати 11,38 млн. барела дневно.

Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители – групата е известна като ОПЕК+, се договориха миналия месец да намалят общия си добив на петрол с близо десет милиона барела дневно, или 10 на сто от глобалното предлагане през май и юни, за справяне с икономическите последици от новия коронавирус.

САЩ, Норвегия, Канада и Бразилия също може да направят съкращения, с което общото свиване ще достигне 20 млн. барела дневно, или 20% от глобалното предлагане, въпреки че коронавирусната криза намали търсенето с 30% и тласна цените надолу.

Очаква се Русия да намали петролния си добив с 2,5 млн. барела дневно спрямо базова линия от 11 млн. барела дневно през май и юни.

В цифрата не се включва добивът на газов кондензат, или лек петрол. Руското енергийно министерство не публикува отделни данни за него.

В събота руската петролна компания „Татнефт“ съобщи, че е добила 1,994 млн. тона петрол през април спрямо 2,442 млн. тона през март.

Свиването е възлязло на около 90 хил. барела дневно, или 16 на сто спрямо март. Компанията не разкри защо е понижила добива миналия месец.

Според запознати източници обаче „Татнефт“ е намалила добива, защото хранилищата са пълни, а търсенето в Европа е слабо. Това се потвърждава и от данни, видени от Ройтерс миналата седмица.

Компанията работи в Татарстан, Централна Русия, която стана основната петролна провинция на страната през 70-те години на миналия век с добив от 2 млн. барела дневно, като помогна на СССР да финансира въоръжената си надпревара със САЩ.

Русия обеща да изпълни изцяло ангажиментите си, като добивът се очаква да намалее с между 480 и 500 млн. тона, или 9,6 млн.-10 млн. барела дневно тази година. Това ще бъде първият му спад от 2008 г. насам.

През април добивът на природен газ е достигнал 55,14 млрд. куб. м, което е спад с 14,3% спрямо същия месец на предходната година, съобщава Интерфакс.

Износът на руски петрол е нараснал с 2,2% на годишна основа до 84,79 млн. тона между януари и април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още