IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската посланичка: България налива масло в огъня на антируската истерия

Европейски чиновници се опитват да прехвърлят върху Русия проблемите и провалите на собствената си енергийна политика, казва Елеонора Митрофанова

15:09 | 11.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ&nbsp;</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ 

С обявяването на двама дипломати от посолството на Руската федерация в България за персона нон грата София е наляла масло в огъня на антируската реторика. Това обвинение отправя в първия от вече редовните седмични брифинги без присъствието на медии руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова. Видеото с изказването ѝ е качено в Telegram канала на дипломатическото представителство.

По отношение на двустранните отношения руският водещ дипломат у нас твърди, че решението на България като една от първите страни да затвори въздушното си пространство за руски самолети (ден след първата страна – Великобритания, б. ред.) представлява неприятелска стъпка, която „без съмнение ще се отрази негативно върху интензивността на двустранните отношения, включително и в областта на туризма“. А решението на МвНР на 2 март да обяви двама дипломати за персона нон грата е бил 11-и случай от октомври 2019 г. насам. По думите на Митрофанова „изгонването на дипломатите под измислен претекст не може да се разглежда иначе, освен като стремеж на официална София да налее масло в огъня в разпалваната от колективния Запад антируска истерия“. Това действие според нея няма да бъде оставено без отговор. 

По-нататък в монолога си Митрофанова споменава за решението на Русия от 5 март да обяви списък с 48 неприятелски държави, включително „за съжаление“ и България. Тя припомни, че според новите решения руски компании и граждани могат да погасяват дълговете си към тези държави и техни компании в рубли по курса на Руската централна банка.

Припомняме, че ден по-късно, на 6 март, Митрофанова беше поканена на разговор от премиера на България Кирил Петков, където според него тя се е извинила заради изказани обидни коментари и е обещала да не се намесва във вътрешните работи на страната домакин.

Иначе в самото начало на изказването си Митрофанова заявява, че решението за седмичните брифинги е взето заради „нагнетяващата се в българските медии антируска реторика“, многото лъжливи новини и ограничаването на излъчването в страната на руски медии. Последва справка за това, което дипломатът нарича „специална военна операция“ в Украйна, като Митрофанова повтори руския наратив, че Москва взема всички възможни мерки, за да запази живота и сигурността на мирните жители. Удари, според нея, са се нанасяли само по военни обекти с високоточни оръжия. По думите на руския посланик засега са унищожени 2911 обекти на украинската военна инфраструктура (141 зенитни комплекса, 89 бойни самолети и 57 хеликоптера, 86 радиолокационни поста, 986 танка и други бронирани машини). В същото време Митрофанова не даде никакви данни за руските загуби – както човешки, така и на военна техника.

Посланичката не пропусна да спомене и темата за предполагаемото наличие на биологични лаборатории в Украйна. По думите ѝ е имало данни за секретни военно-биологични дейности на САЩ в страната. Според руските данни Вашингтон е планирал да започне там работа по „патогени на птици и влечуги, като след това изучава възможности за пренасяне на африканска чума по свинете и антракс оттам“. По думите на Митрофанова са се провеждали и експерименти с мостри на коронавируса на прилепите. Целта по думите ѝ било създаването на възможност за скрито разпространяване на смъртоносни патогени, насочени срещу Русия. Както Украйна, така и САЩ отричат да са разработвали подобни оръжия. 

Руският дипломат коментира и енергетиката, заявявайки, че европейски чиновници се опитвали да прехвърлят върху Русия проблемите и провалите на собствената си енергийна политика през последните години. По думите ѝ Русия няма никакво отношение към текущото покачване на цените на енергоизточниците и волатилността на пазара. „В продължение на десетки години въпреки всичко Русия винаги е била надежден партньор, а днес „Газпром“ напълно изпълнява задълженията си според договорите за доставките на газ за Европа“, казва Митрофанова.

По думите ѝ във връзка с необоснованите обвинения срещу страната ѝ и забраната на „Северен поток 2“ руската страна имала пълно право да вземе „огледално“ решение и да наложи ембарго за доставките на газ по „Северен поток 1“. „Не го правим засега, но европейските политици ни подтикват към това“, казва посланичката. По думите ѝ обсъждането на възможността за отказ от руски нефт и нефтопродукти предизвиква недоумение и стимулира пазара. Отказ от руския нефт ще доведе до тежки последствия за световния и най-вече за европейския пазар, смята Митрофанова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Няма страшно скоро ще намерят и ядрена ракета и то насочена към Масква :) Хитлер правеше абсолютно същото заедно със Сталин. Даже и нападанието над Полша е ей така измислено от въздуха но какво да се прави явно Европа си търси отново голяма война... последните 2 пъти добре,че беше чичо САМ инъче щяхме да се избием сами ... Този път ми се струва,че чичо САМ ще ни остави да се избием и да опразним континента ... Колкото по рано си иде Путин толкова по малко хора ще умрат и по малко репарации ще плащат руснаците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Дано поне правят кинти, ми не рубли, че то това нещо много много не попада вече в дефиницията за "кинти"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
"Tроловете" правят кинти. Не сме юристи, да се чудим какво да правим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Мноо мекефи новата опорна точка с лабораториите.Абе друзья, давайте малко по-бавно бе, троловете хептен се ошашавиха, не знаят кое по-напред да подемат,а някои по-поспаливи даже изостават и поддържат стари тези...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още