IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия още не е избегнала дефолта

Следващата важна дата за плащанията по руските дългове е 27 май

13:52 | 10.05.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки направените плащания Русия все още е изправена пред дефолт, пише CNBC. Москва се възползва от изключение от американските санкции, което позволява плащания по облигационни заеми от замразените фондове, след анализи от Министерството на финансите по всеки отделен случай.

Така Русия извърши плащания по своите заеми с матуритет през 2022 година и 2042 година на обща стойност 650 млн. долара преди да изтече 30-дневния гратисен период (до 4 май)и избегна дефолта. Преди това руските власти се опитаха да направят плащанията в рубли, но те не бяха приети от американските банки.

Но това изключение изтича на 25 май, а на 27 май има нов падеж по руските заеми, посочва още CNBC.

Голяма част от активите на руската Централна банка се намират в банки в чужбина и бяха замразени като част от санкциите срещу страната заради военната инвазия в Украйна.

За последно Русия не е покривала задълженията си по външни дългове през 1917 година, коментират експертите. В края на април прогнозите за сочеха 95% вероятност за дефолт на страната в рамките на година, но след като беше намерено решение към 3 май този процент съществено намаля до 67 на сто.

Сега фокусът е насочен към новата дата 25 май, когато изтича изключението, наложено от Министерството на финансите на САЩ. Вероятно Москва ще успее още веднъж да направи плащане по задълженията си, което е броени дни след края на гратисния период.

На този етап няма никакви сигнали от Вашингтон дали ще удължи действието на изключението от санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Аз те питах, за геноцида на Украйна над Българи и Руснаци в Украйна и частност в Донбас след 2014 година, а ти заби като Простото в буренака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
юрист
преди 1 година
''... До къде стигна възродителният процес...'' Има решение на ЕСПЧ, че те НЕ МОГАТ да се произнесат по този въпрос, защото това събитие се е случило ПРЕДИ членството на България в ЕСПЧ и следователно, не е обект на разглеждане от ЕСПЧ. Апропо- ти се позоваваш на ЕСПЧ, а не знаеш за неговото решение по казуса- защо така или казваш- важното е да се УЯЗВЯТ БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ и да ни се натрият носовете, че и ние не сме безгрешни, а;0 Само, че- от възродителния процес, до извършването на военни престъпления и геноцид от руската завоевателна армия в Украйна, разликата е ОГРОМНА. Така, че- не се изказвай неподготвен, защото иначе ще си заслужиш писмения шАмАр, който ту- що ти зашлевих....Какво още ще излъжеш за нас- българите и за България, а....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
юрист
преди 1 година
''.... В общия случай няма пряка връзка между двете. ...'' Мдаа- това е манталитета на средния руснак, нали така- нямало никаква, ама никаква връзка между умните и образованите хора;0 Много хубаво ви лъжат в русия- продължавайте все така- пожелавам ви го все сърце;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
andy
преди 1 година
Аз на никого не се навеждам, ама срам ме хваща като ви гледам как се надпреварвате, кой повече ще се сложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Познавам много образовани хора, но много малко умни хора. В общия случай няма пряка връзка между двете. Като си тръгнала да разследваш геноцида, провери как е и геноцида Българите и Руснаците в Украйна. До къде стигна възродителният процес и смяната на имената, отмяна на правата и малтретирането на Българите там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
ей, навеждаш се щото те кефи, не е мой проблем! ... и изобщо не се присмивам на руснаците, съжалявам ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Aлооо- ''безполезните очи'' си изкарват законно хляба и си плащат законно ежемесечните осигуровки и данъци чрез професионално юридическо тълкуване на договори, и чрез упражняване на адвокатската професия, в която се включва и професионално ОБЕКТИВНО тълкуване на въпросите кой се явява агресор в Украйна- русия или не; коя е нападнатата държава и коя е държавата - агресор в Украйна; има ли нарушение от русия на Устава на ООН или не; има ли извършени военни престъпления в Украйна от руската армия или не; има ли геноцид в Украйна на лицата с украинско самосъзнание, които са ЦИВИЛНИ в тази война и много други юридически въпроси. Та- ако упражняването на адвокатската професия в България за теб са ''безполезни очи'', те съветват при наличие на правен проблем да не се обръщаш към колега- адвокат, а сам да си го решаваш, и когато достигнеш до кривата круша, да си поемеш правните последици. Правото е за бдящите, а не за спящите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Като се присмиваме на едните и се навеждаме на другите, нито бензина и сиренето стават по-евтини, нито дупките по пътищата се запълват. Ставаме само по-жалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
andy
преди 1 година
Очите са безполезни, когато съзнанието е сляпо! Така става от прекаляване с розова пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
има ли значение за тях дали ще са в дефолт или не... все едно калта по улиците им ще стане розова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още