IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският президент отново предложи Лудовик Орбан за премиер

Ходът е част от план на държавния глава и сваления от власт премиер за предсрочни избори в северната ни съседка

20:57 | 06.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Румънският президент Клаус Йоханис отново е възложил на Лудовик Орбан да сформира ново правителство около центристката Национално-либерална партия (НЛП) на премиера, което е още една крачка към предсрочни парламентарни избори, предава Ройтерс. Очаква се те да бъдат спечелени от Орбан.

Ходът на Йоханис е част от договорен план с неговата центристка партия, която е съюзник на Орбан, за провеждане на избори шест месеца по-рано, за да се възползват от растящата популярност на НЛП и да затвърдят контрола си върху властта през идните четири години.

В сряда парламентът гласува вот на недоверие на правителството на малцинството на Орбан, който беше внесен от опозиционната Социалдемократическа партия (СДП), която е най-голямата политическа група в страната.

Йоханис даде да се разбере, че отново ще избере Орбан, за да е сигурен, че ще бъде отхвърлен от парламента, което ще наложи разпускането му.

„Заявявал съм многократно, че предсрочните избори са първият ми избор, той е правилният. Реших да поискам от Лудовик Орбан да сформира нов кабинет“, каза Йоханис пред журналисти, след като проведе консултации с парламентарно представените политически партии.

Парламентът се разпуска и се насрочват предсрочни избори, ако депутатите отхвърлят два последователни пъти предложенията за премиер в рамките на 60 дни. Експерти обаче твърдят, че резултатът от  гласуването е неясен заради фрагментираните политически партии.

НЛП на Орбан удвои подкрепата си сред населението до около 47% след парламентарните избори през 2016 г., а СДП намали подкрепата си наполовина до около 20% през същия период главно заради упоритите й опити да отслаби съдебната система.

Анализатори твърдят, че колкото по-скоро Румъния се сдобие с ново правителство с комфортно мнозинство в парламента, толкова по-добре ще се развива нововъзникващата й икономика, особено предвид значимите фискални реформи, които трябва да бъдат осъществени тази година.

Вотът на доверие може да се състои още в началото на следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още